23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fremtiden er multifunktionelle byggematerialer

Tung luft og dårligt indeklima koster på koncentrationen og arbejdsevnen.

Nye byggematerialer som Comfortboard kan passivt regulere varmen, rense luften og styre akustikken. Det optimerer en bygnings totaløkonomi og er fremtiden for byggeriet i Danmark, mener Knauf A/S

Knauf introducerer nu Comfortboard, som er nyeste skud på stammen af multifunktionelle byggematerialer. Comfortboard har de fysiske mål som en almindelig standard-gipsplade, men rummer funktioner, så den er klimaregulerende. Efter behov kan den også tilføjes luftrensende egenskaber og indgå i styringen af et rums akustik.

Knauf tager dermed en rolle i arbejdet for at forbedre indeklimaet i bygninger. Virksomheden fokuserer intensivt på at udvide sit sortiment af innovative produkter, som tilføjer funktioner til byggematerialer, der ikke har spillet en rolle i reguleringen af bygningens indeklima.

”Comfortboard indeholder PCM-voks-teknologien fra BASF, som har den egenskab, at det kan optage og afgive varme. Comfortboard er derfor med til at regulere temperaturen i rummet. Det gør rummet behageligere at opholde sig i og sparer samtidig energi, fordi vi kan mindske brugen af eldrevne klimaanlæg,” siger produktchef Bjarne Kristiansen, Knauf.

”Med Comfortboard får du et smart byggemateriale udviklet med intelligente bestanddele. Det kan bruges til vægge og loft, og er passivt med til at regulere temperatur og indeklima. Og så kan det tilføjes en lang række andre funktioner, som gør det mere behageligt at opholde sig i bygningen. Vi kan fx perforere pladerne og tilføre luftrensende og akustiske egenskaber, som det er kendt fra vores andre produkter. Ved at benytte byggematerialer som Comfortboard, skaber du dermed en bygning, som selv er med til at påvirke indeklimaet”, siger Bjarne Kristiansen.

Gipspladen har desuden en stærk miljøprofil, da den ligesom Knaufs andre produkter er næsten 100 % sammensat af recirkuleret gips – enten genanvendte gipspladerester eller gips fra røgrensningen på kraftvarmeværker.

Mere plads og mindre energiregning

Comfortboard er et produkt af Knaufs mangeårige research- og udviklingsarbejde og er udviklet med det formål at være et multifunktionelt byggemateriale, der kan indgå som et supplement til eldrevne, energikrævende klima- og ventilationsanlæg.

”Ved at samle flere funktioner i ét byggemateriale får bygherre eller arkitekt flere kvadratmeter til rådighed, fordi der ikke er brug for samme størrelse klima– og ventilationsanlæg. Og hvor anlæggene giver store energiregninger og kræver vedligehold og serviceeftersyn, er Comfortboard-pladerne en engangsinvestering, som ikke kræver eftersyn og yderligere omkostninger. De besparelser, der kommer på sigt, er mærkbare og noget, man kan regne med både arealmæssigt og økonomisk i en totaløkonomisk sammenhæng,” siger administrerende direktør Morten Søborg, Knauf A/S.

Løbende besparelser giver totaløkonomisk gevinst

”Byggebranchen i Danmark fokuserer i øjeblikket ikke nok på totaløkonomien ved nye byggerier. Vi argumenterer for, at der i stedet for kun at fokusere på den øjeblikkelige opførelsespris på byggeriet skal tænkes i, hvad bygningen konkret skal bruges til, hvem der skal bruge den, og hvor længe den skal benyttes,” siger administrerende direktør for Knauf, Morten Søborg. Han uddyber: ” Vi ser på bygningens livscyklus og indregner både opførelse, drift og demontage i den samlede totaløkonomi for en bygning. Det giver langt større incitament til at optimere på de løbende driftsudgifter herunder at bruge passiv klimaregulering og produkter med særlige egenskaber såsom Comfortboard. Vi er sikre på, at det er fremtiden for den danske byggebranche.”

Fakta og fordele
Comfortboard-systemerne markedsføres af Knauf A/S.
Knauf A/S leverer totalløsninger til den danske byggebranche. Virksomhedens portefølje dækker over 75% af komponenterne til et byggeri, fra byggeplader, stålskeletter og facadekonstruktioner, til spartelprodukter, gulvmasser og akustiklofter. Knauf A/S har gennem alle processer fokus på totaløkonomien og ønsker at skabe værdi for alle byggebranchens parter. Knauf A/S er en del af Knauf gruppen – en af verdens største producenter af byggematerialer med 150 produktionssteder og 28.000 medarbejdere i over 40 lande.

•PCM står for Phase Changing Material og består i Comfortboardet af en særlig voks, der under forskellige temperaturen skifter mellem at være i fast eller flydende form.
•Det er i skiftet, fasen, mellem fast og flydende, at temperaturreguleringen foregår. Voksens smeltepunkt er 23°. Når den smelter, optager den varme fra omgivelserne, som den afgiver igen, når temperaturen falder, og voksen stivner. Dette medvirker til, at temperaturen i lokalet forbliver i den såkaldte komfortzone (det temperaturinterval som føles behageligt) i længere tid, og at temperaturskift opleves som mindre generende.
•PCM-materialet kan sammensættes ud fra en ønsket reaktionstemperatur. I Danmark er det typisk ved 23° hvor det i de sydlige lande er 26°.
•Reaktionstiden for PCM-materialerne er på ca. 15 min. hvilket er langt mindre end andre typer byggematerialer som mursten, beton eller porebeton. Comfortboard er derfor velegnet i rum, hvor brugsbelastningen skifter hen over dagen.
•PCM-materialet har gennemgået sikkerhedstests i Tyskland. Selv ved perforering og direkte kontakt med luften er voksen uskadelig.
•Comfortboard er for størstedelen fremstillet af genbrugsmaterialer, som lever op til Knaufs miljøprofil, som omfatter recycling både i produktion og bortskaffelse. Det er dermed miljøvenlige produkter uden nogen form for afgasning.
•Undersøgelser viser, at Comfortboard kan reducere de samlede energiomkostninger i et kontorbyggeri med op til 20 %.
•Comfortboard adskiller sig i sin udformning og størrelse ikke fra traditionelle gipsplader. Det gør det muligt at opbygge et rum efter behov med forskellige produkter fra Knauf. For montøren er det en fordel, at der kan arbejdes med de samme beregninger og standardmål som normalt. Det gør monteringen let og ligetil.
•Knauf Comfortboard anbefales til større byggerier, hvor mange mennesker er samlet i tidsbestemte intervaller, hvor mennesker og brug af fx computerudstyr gør, at temperaturen stiger og falder og indeklimaet belastes på forskellig vis. Herunder kontorbygninger, skoler, hospitaler, hoteller og offentlige bygninger, hvor effekten af PCM-materialet er størst. Produktet er dog også velegnet til passivhuse, o-energihuse og plusenergihuse, hvor et lavt energiforbrug er i fokus.

Knauf A/S
Kløvermarksvej 6
9500 Hobro
Mariagerfjord Kommune
Danmark
CVR nummer: DK54050313
P nummer: 1003103433

Send til en kollega

0.062