23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Boltede samlinger

Boltede samlinger er effektive, sikre og har et cirkulært perspektiv

Peikko opfandt oprindeligt konceptet med boltede samlinger i 1991 med introduktionen af HPKM® Søjlesko. De var lette og stærke og gjorde montagen 4 gange hurtigere og muliggjorde samtidig montage om vinteren. Metoden har vist sig som hurtig og sikker og anvendes i stigende omfang til vægge og søjler.

Peikko er et finsk selskab, der i dag er en vigtig leverandør i Danmark af indstøbningsdele og samlingsdetaljer til betonkonstruktioner. Det var oprindeligt den barske kulde i Finland, der inspirerede til boltede samlinger som gør, at man kan anvende mekaniske samlinger til betonelementer frem for sammenstøbte samlinger, når nye etagebygninger skal opføres.

”Løsningen med boltede samlinger blev hurtigt populær i Finland, og siden årtusindskiftet  er det blevet en stor eksportsucces. Boltede samlinger kan anvendes i både søjler, vægge og bjælker, og samlingen er lige så stærkt som en in situ støbt løsning,” siger Henrik Slot, salgsingeniør hos Peikko Danmark og fortsætter:

”Man slipper også for de midlertidige elementstøtter, der er nødvendige, når man arbejder med in situ støbninger og korrugerede rør. Boltede samlinger er hurtigere og sparer tid. Man kan f.eks. opnå en halvering af tiden til opførelse af søjler, og så har en boltet samling jo den kæmpe fordel, at den kan skilles ad igen, når vi snakker cirkulær økonomi.”

Cirkularitet og Circle House

Konceptet med boltede samlinger lever i sig selv også op til tidens store fokus på cirkularitet, idet det er designet til adskillelse. I modsætning til traditionelle støbte betonkonstruktioner, betyder de boltede samlinger, at betonelementerne kan skilles ad og genbruges i nye byggerier om f.eks. 50 år eller genanvendes i samme bygning ved en rekonstruktion.

”Genbrug af bygningskomponenter – via design for adskillelse er flagskibet i cirkulær økonomi. Og faktisk viser beregninger lavet af Statens Byggeforskningsinstitut, at man kan spare hele 45% af ressourcerne ved første genbrug, det er tankevækkende. Hos Peikko har vi stor fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi og bruger derfor mange ressourcer på at forske og teste på gruppeplan. I Danmark var vi en del af projektgruppen omkring Circle House og er netop blevet en del af projektet (P)RECAST (støttet af MUDP under Miljøstyrelsen og med Teknologisk Institut som projektleder, red.). Her er målet at muliggøre genbrug af præfabrikerede betonelementer fra eksisterende bygninger i et nyt byggeri og på den måde introducere nye bygningskomponenter i beton med et lavt CO2-fodaftryk og høj ressourceudnyttelse. Vi er med i den del af projektet, der omhandler Design og udførelse. Det er utrolig spændende og vi er stolte over at være en del af udvikling mod en grønnere fremtid,” fortæller Henrik Slot.

Peikko’s boltede samlinger vil indgå i Circle House i Lisbjerg ved Aarhus. Et alment boligbyggeri med 60 familieboliger, der ventes afsluttet i midten af 2023. Der er tale om Danmarks første almene boligbyggeri, der bygges efter cirkulære principper. Det betyder at 90 pct. af de materialer, der anvendes, skal kunne genanvendes stort set uden værditab.

Peikko Danmark ApS
Magnoliavej 4
5250 Odense SV
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK29529132
P nummer: 1012250610

Kontaktperson

LN
Lisa Nielsen
Salgs- og Marketingkoordinator
+45 27291063 Lisa.Nielsen@peikko.com

Send til en kollega

0.063