23948sdkhjf

Tillykke med 25-årsjubilæet til en ægte kulturbærer

| Medlemsnyhed | Indrykket af Entreprenørfirmaet Nordkysten A/S

Når Steen Birkebæk Kjærgård fortæller om sine første år som gravearbejder hos Nordkysten, er det en lille rejse tilbage i tiden.

Steen Birkebæk Kjærgård fejrer 25-årsjubilæum hos Entreprenørfirmaet Nordkysten den 11. juni. Dog kom den erfarne graver allerede til Nordkysten første gang i 1981. Efter 11 år tog han dog en pause for så at vende tilbage i 1996 – så sammenlagt, har han arbejdet hos os i 36 år.

Steen er i dag formand for et lille team, der primært udfører graveopgaver i Helsingør. Det kan være kabler fra gittermaster, der skal i jorden, eller det kan være opgravning i forbindelse med fejl på gadelamper eller transformere. Steen og hans makker har netop nedgravet 300 kvadrat-ledninger til færgerne i Helsingør, og de har for nyligt været med til at lave grundvandssænkning på Østerbro, hvor Nordkysten gravede, satte brønde og anlagde ledninger.

”Det bedste ved at arbejde hos Nordkysten er variationen i hverdagen. Vi står selv for at planlægge opgaverne, og det giver fleksibilitet, som jeg sætter pris på. Nordkysten er desuden en familievirksomhed med et godt arbejdsmiljø. Der er tradition for at behandle hinanden ordentligt,” siger Steen.

I dag er Nordkysten en højt specialiseret entreprenør på Sjælland inden for forsyningsledninger og infrastruktur, der beskæftiger ca. 335 medarbejdere. I 1981 så tingene noget anderledes ud, end de gør i dag. Når Steen fortæller om sine første år hos Nordkysten, så er det en lille rejse tilbage i tiden.

Hårdt arbejde og højt humør

I 1981 var Steen 20 år, og hans far mente, han skulle finde sig et håndfast arbejde. Faren talte derfor med naboen, der arbejdede hos Nordkysten, og Steen blev tilbudt at komme med i hans sjak.

Nordkysten var på det tidspunkt meget mindre end i dag. På kontoret var kun Nordkystens grundlægger Jørgen Pedersen og hans kone plus kontormanden Orla, husker Steen. Resten af de 35 ansatte gravede hovedsageligt telefonkabler for KTAS (nu TDC) og elkabler for NESA (nu Ørsted). Der var ikke specialmaskiner og moderne teknologi til at hjælpe, det meste foregik i hånden. Det var hårdt fysisk arbejde:

”Vi havde en drænspade, en skovl og en smalskovl samt nogle måtter, som vi lagde jorden op på, inden den skulle tilbage i hullet. Dengang havde lastbilerne ikke grab, vi skovlede alt op på ladet selv. Men vi havde det rigtig hyggeligt sammen i gruppen, humøret var højt. Når man havde fødselsdag, lavede man en stor portion mad, typisk frikadeller, kartofler og hele tilbehøret, som man tog med til de andre.”

Ingen tablets eller mobiltelefoner

I årene efter fik Nordkysten de første minigravere, og senere kom der grab på lastbilerne. Udvidelsen af maskinparken i de efterfølgende år betød, at arbejdet blev mindre slidsomt, forklarer Steen. I 1988 fik man desuden raketter og udførte rørtryk for fremføring af ledninger.

”Hvis man skal under en vej, kan man undlade at grave vejen op og i stedet mase ledningen gennem jorden ved hjælp af hydraulik, det er en form for underboring. Styret underboring, som Nordkysten i dag er specialiseret i, begyndte man på i 90’erne,” siger Steen.

I dag foregår det meste kommunikation digitalt. Steen har en tablet, hvorfra han kan holde styr på kunder og opgaver, men i begyndelsen af 80’erne var alt analogt. Der var ikke engang en mobiltelefon.

”Der kom en montør fra KTAS og anviste retningen om morgenen, og var der spørgsmål til dem hjemme på kontoret, så måtte vi finde en telefonboks. Vi arbejdede på akkord dengang, så vi målte op med montørerne hver 14. dag, hvorefter vi kørte forbi kontoret og afleverede vores regnskab i en konvolut. Alle fakturaer blev skrevet på skrivemaskine, inden kontoret fik en IBM-computer nogle år senere.”

Steen har længe været tillidsmand hos Nordkysten indtil for nyligt, hvor han mente, at friske kræfter skulle til. Han havde derfor dialogen med ledelsen og fagforeningen på vegne af medarbejdergruppen i mange år. Nordkystens direktør Frank Schou Kruse kender Steen både som en dygtig gravearbejder og en vellidt tillidsmand. Han siger i forbindelse med Steens jubilæum:

”Steen er loyal og pligtopfyldende, og han sætter en ære i at passe sit arbejde. Han har været tillidsmand, og det siger noget om, at han går forrest og tager ansvar for sig selv og sin kollegaer. Jeg har selv haft glæde af at arbejde med mine forældre hos Nordkysten, men Steen har også arbejdet med mine bedsteforældre. Han er en ægte kulturbærer, som vi har brug for til at videreføre den familiære ånd. Jeg vil gerne ønske Steen stort tillykke med 25-årsjubilæet og sige ham stor tak for alle 36 år.”

Steen Birkebæk Kjærgård er 60 år og bor i Gilleje sammen med sin kone blot to kilometer fra Nordkystens hovedkontor. Sammen har de to voksne børn og et hjemmeboende plejebarn på 14 år.

Medlemsnyhed

Indrykket af
Entreprenørfirmaet Nordkysten A/S

Pårupvej 183
3250 Gilleleje
Danmark
Entreprenørfirmaet Nordkysten A/S

Send til en kollega

0.141