23948sdkhjf

Byggekoncern bag ny svømmehal lever på bankens nåde

Gribskov Gruppen skal stå for driften af Flintholm Svømmehal de næste 20 år. Men koncernen lever reelt på bankens nåde
Tillæg om idrætsanlæg
Fredag 30. juni udsender Licitationen - Byggeriets Dagblad et særtillæg om sportsanlæg.

Her bringer vi mere om den nyåbnede Flintholm Svømmehal

Når Frederiksberg Kommune torsdag kl. 13 med festivitas og borgmesterligt snoreklip indvier den 160 mio. kroner dyre Flintholm Svømmehal, så overdrager hovedstadskommunen samtidig driften de næste 20 år til en koncern, som i årevis har haft blodrøde tal i regnskaberne.

Det 6.400 kvm store - og seks etager høje - kompleks rummer flere bassiner, wellnesscenter, idrætshal og café.

Det er opført som OPS-projekt (Offentlig-Privat Samarbejde) med Gribskov Gruppen i Hillerød som entreprenør - en virksomhed som har sit udspring i ejendomsdrift og ejendomsudvikling, men som gradvis har rettet sit fokus mod svømmehaller.

De tidligere aktiviteter gav under finanskrisen store og langvarige økonomiske problemer. Og de fremgik af regnskaberne, da Frederiksberg i 2014 gik i forhandlinger med Gribskov som eneste byder på opgaven om at opføre og siden drive en svømmehal klos op ad kommunens nye Flintholm-kvarter.

De økonomiske problemer var allerede fremme, da Randers Kommune i 2012 indgik en lignende aftale med Gribskov Gruppen.

I det kronjyske byråd var Radikale imod aftalen på grund af den negative egenkapital og klagede til Statsforvaltningen i Midtjylland. Herfra blev der dog ikke grebet ind over for beslutningen truffet af flertallet, og svømmehallen kunne åbne i februar 2015.Et par måneder senere var der første spadestik på Frederiksberg.

De nyligt indleverede 2016-regnskaber tegner dystre udsigter for Gribskov Gruppen og moderselskabet Familien Skak Holding ApS, opkaldt efter stifteren, arkitekt Jens Skak, som ejer selskabet sammen med sønnen Anders Skak.

Regnskaberne er præget af usædvanligt mange blinkende advarselslamper. På koncernniveau var underskuddet 77 mio. kroner, og det kalder ledelsen "stærkt utilfredsstillende." Dermed er den negative egenkapital fordoblet til næsten 156 mio. kroner, og Deloitte gør som revisor anmærkninger om den fortsatte drift.

De fleste aktiver er sat til salg, og bankforbindelsen, Arbejdernes Landsbank, har fået udskiftet ledelsen og garanterer for driften frem til sommeren 2018.

Vand til kommuner
På Frederiksberg Rådhus siger servicedirektør Bjørn Thomsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at kommunen og dens rådgivere tilbage i 2014 var opmærksomme på det usikre økonomiske fundament under den private samarbejdspartner.

- Derfor fik vi under byggefasen en garanti på 55 mio. kroner eller dobbelt så meget som normalt. Den udløber nu ved åbningen og bliver afløst af en etårig garanti på 15 mio. kroner.

- Desuden har vi i hele kontraktperioden på 20 år en driftsgaranti på tre millioner. Vi ser ikke den store risiko for driften, hvis operatøren skulle lukke. Kommunen har teknisk kompetence, fordi vi i forvejen har drevet både Frederiksberg Svømmehal og Damsøbadet i mange år, siger Bjørn Thomsen.

Stort set samtidig traf Haderslev en lidt anden beslutning på nogenlunde samme grundlag.

Den sønderjyske kommune havde gennem et par år drøftet muligheden for, at Gribskov Gruppen skulle stå for et vandkulturhus til op imod 170 mio. kroner.

Byrådet endte dog med at vende tommelfingeren nedad. Allan Emiliussen (V), formand for kultur- og fritidsudvalget, har over for JydskeVestkysten begrundet det med, at Gribskov Gruppen var "for forgældet" med deraf følgende risiko for konkurs.

Det er også blevet til et nej fra Næstved på Sydsjælland for få uger siden. Her stammede buddet på et vandkulturhus dog ikke fra Gribskov Gruppen, men fra et nyoprettet selskab, hvor hovedejeren er ægtefælle til Gribskov-medejer Anders Skak, der selv er adm. direktør.

Deltager i milliardprojekt
En del kilometer længere nordpå, i Høje-Taastrup vest for København, er Skak-familien involveret i det konsortium, som 7. februar sprang op som trold af en æske med vandland-planer for intet mindre end 2,2 mia. kroner alene i første etape.

- Anders Skak er projektdeltager, men ikke som investor, oplyser Ulf Høyen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Høyen er partner hos kapitalformidleren Nordic Corporate Finance og er talsperson for et konsortium af foreløbig unavngivne udenlandske investorer i det kommende Nordic Water Universe.

Ifølge selskabsregistret er Høje-Taastrup Leisure ApS. oprettet i januar 2016 med Anders Skak som meddirektør. Virksomheden er registreret på hans privatadresse og er oprettet af et selskab ejet 100 procent af hans ægtefælle.

Jens Skak har ikke ønsket at udtale sig til Licitationen - Byggeriets Dagblad , og det har ikke været muligt at komme i kontakt med Anders Skak.

Læs mere: Derfor gik det galt for Gribskov

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109