23948sdkhjf

Bygninger skal drive den grønne omstilling

Forskere på Aalborg Universitet når i ny rapport frem til, at det fremtidige energisystem i højere grad skal indtænke bygningerne
Energiforbruget kan reduceres med op til 43 procent frem mod 2050 ved energieffektivisering af den eksisterende bygningsmasse.

Omkostningerne ved energieffektivisering bør derfor sammenholdes og afvejes i forhold til omkostningerne ved at udbygge de vedvarende kilder i energiforsyningen.

Sådan lyder en af anbefalingerne fra en gruppe forskere på Institut for planlægning på Aalborg Universitet, der har set nærmere på bygninger rolle i fremtidens energisystem.

Rapporten, der bliver præsenteret i dag på en konference på Christiansborg, foreslår desuden, at som et led i den grønne omstilling frem mod 2050 skal energiforsyning og bygninger være integrerede i en helt anden grad, end de er i dag.

”Eksisterende bygninger rummer et kæmpestort potentiale i forhold til, at vi kan reducere de samlede omkostninger til grøn omstilling. Bygninger har historisk set ikke haft samme isoleringsstandard, som vi har i dag, så der er potentiale for at gøre dem mere energieffektive - både hvad angår varme og strømforbrug. Derfor foreslår vi et ambitiøst mål for besparelser i eksisterende bygninger på 43 procent”, siger professor på Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, der er en af forskerne bag rapporten.

Størst potentiale

I dag forbruger bygninger omkring 41 procent af al den energi, der efterspørges i Danmark.

Det mest omkostningseffektive er at energioptimere, er når bygningen alligevel skal renoveres, påpeger Brian Vad Mathiesen.

”Gør man det ikke på det tidspunkt, kommer muligheden først igen om 30 til 50 år, når boligen igen renoveres. Det er derfor kritisk vigtigt, at bygningsejerne motiveres på det rette tidspunkt”, siger han.

Lån eller tilskud

Rapporten peger desuden på, at politiske løsninger og incitamenter til omstilling bør rettes mod bygningsmassen som helhed frem for mod den enkelte bygning og bygningsejer, for eksempel i form at tilskud og finansieringsordninger.

Læs også: Dansk Byggeri: Gode mål i energirapport

11 politiske anbefalinger
Rapporten ”Bygningers rolle i fremtidens energisystem”, der er udarbejdet af en forskergruppe på Aalborg Universitet, har følgende anbefalinger:
- Der være en betydelig samfundsmæssig gevinst at hente ved at sikre en bedre balance mellem udbygningen af VE-produktion og energieffektivisering af bygningerne
- Dette kræver et paradigmeskift i dansk energipolitik og det fremtidige energisystem skal i langt højere grad indtænke bygningerne
- Energiforbruget kan reduceres med op til 43 procent ved energieffektivisering
- Bygninger fra før 1980 bør have en særlig opmærksomhed, når energipolitikken tilrettelægges
- Politiske løsninger og incitamenter til omstilling bør rettes mod bygningsmassen som helhed
- Derfor er det afgørende for bygningsejere at kende planer og krav for fremtiden
- Den mest omkostningseffektive måde at energioptimere bygninger på, er når bygningen alligevel skal renoveres. Det er derfor kritisk vigtigt, at bygningsejerne motiveres på det rette tidspunkt.
- Det er tvingende nødvendigt at vurderinger af omkostningseffektivitet baserer sig på totaløkonomiske beregninger
- Energiafgifter bør fastlægges og struktureres på en måde, som motiverer til energieffektivitet
- Energispareinitiativer bør prioriteres i forhold til både driftsoptimering, bygningsoptimering og mere hensigtsmæssig brugeradfærd
- Energikravene i bygningsreglementet skal balanceres, så de fremmer både energieffektiviteten som en del af den grønne omstilling, og aktiviteterne, der skal føre dertil

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173