23948sdkhjf

Hvorfor er vinduer vigtige for byggeriet?

Vinduerne betyder meget for boligens varmetab og indeklima, derfor stilles der også strenge krav til nye vinduer og døre.

Vinduerne i boligen kaldes husets øjne, en stor del af boligens personlighed afgøres af, hvilke vinduer og døre der er valgt. Der er flere ting som er vigtige at overveje, før man køber nye vinduer og døre. Ved du allerede hvilke vinduer og døre du skal have kan du se det store udvalg hos Sparvinduer.dk.

Designet
Nye vinduer og døre kan i den grad være med til at understrege boligens arkitektur og udseende. Det kan du gøre med både den rigtige vinduesmodel, farve og materiale.

Har du et ældre hus med mange detaljer og charme, så ville det være ærgerligt at sætte stilrene vinduer uden sprosser i. Har du derimod et stilrent moderne sommerhus med stramme linjer, så vil det være malplaceret med vinduer med mange små sprosser.

Det er vigtigt at have respekt for den eksisterende arkitektur, og vælge vinduer og døre ud fra hvad der passer til stilen. Er du i tvivl kan du altid spørge en vinduesrådgiver, medbring evt. billeder af din bolig.

Materialet
Det danske vejr kan være ekstra hård mod dine vinduer og døre, derfor er det vigtigt at materialet og kvaliteten er tilpasset det danske klima. Derudover er det vigtigt at overveje, hvor meget vedligeholdelse du har lyst til, og sidst men ikke mindst hvilket materiale der passer bedst til din bolig.

Langt de fleste vinduer og døre er blevet produceret i fyrretræ, dog har kombinationen af træ/alu vundet mange danskeres hjerte de seneste år. Vinduer og døre i PVC eller plast bliver også produceret, de er især populære til fritidsboliger, samt i boliger som ligger ekstra udsat ved krysterne samt i udlejningsejendomme.

Der findes ikke et facit til hvilket materiale du skal vælge, eller hvilken løsning der er den rigtige for dig. Vælger du vinduer og døre i fyrretræ, skal du som tommelfingerregel male dine vinduer og døre omkring hver 5. år. Derudover skal de selvfølgelig efterses, smøres og rengøres jævnligt. Til gengæld får du vinduer og døre i naturligt materiale, som giver en naturlig varme og ægthed til din bolig.

Vinduer og døre i træ/alu er produceret på samme måde som elementer i fyrretræ, her er blot tilføjet en aluprofil på udvendig side. Det gør vinduet og døren yderst modstandsdygtig overfor vind og vejr, aluprofilen skal ikke males, og kræver blot rengøring og smøring udvendig efter behov.

PVC kræver minimal vedligeholdelse både på udvendig og indvendig side, vinduerne og dørene er lavet udelukkende af plast, og har derfor ekstra lang levetid samt god holdbarhed og kræver stort set ingen vedligeholdelse.

Energivinduer
Der er høje krav til vinduer og døre i Danmark uanset om det drejer sig om renoveringsprojekter eller nybyggeri. Et nyt krav i BR18 er at vinduer og døre i helårsbeboelse skal have elementer med 3-lags glas. A-mærkede energivinduer lukker dermed lige så meget energi ind som de lukker ud og er derfor det der kaldes energineutrale.

Udover energiglas, er det også muligt at vælge vinduer og døre med sikkerhedsglas og lydisolerende glas, hvis du bor i et stærkt trafikeret område, eller oplever andre støjgener.

Du kan i dag selv designe dine vinduer og døre ned til mindste mål og detalje, har du spørgsmål til dit projekt eller er i tvivl om hvordan du kommer i gang, så søg råd og vejledning hos en dygtig rådgiver. Det er også muligt at opnå håndværkerfradrag ved denne type energioptimeringer og renoveringer.

Send til en kollega

0.062