23948sdkhjf

Fremadstormende grønne energiformer: varmepumpen

Danmark er et af verdens foregangslande i den grønne omstilling. Dette gælder både i forhold til erhvervslivet som privat i hjemmet.

Vedvarende energi er dermed blevet et vigtigt element i de danske hjems forsyning af el- og varme. Herunder er varmepumper især blevet populære for danskerne.

Hvorfor er varmepumpen blevet så populær?
For danskerne er der store summer at spare, hvis man skifter gas og oliefyr ud med en varmepumpe. Det skyldes i særdeleshed, at varmepumperne udnytter luftens naturlige varme, og på denne måde kan varmeenergien dannes om til brugsvand, radiatorer eller gulvvarme.

Hvordan kan varmepumpen bruges?
Særligt i sommerhuse kan en varmepumpe være nyttig. I vinterperioder kan varmepumper nemlig hjælpe med at holde frosten ude af sommerhuset, og i sommerperioder kan de bruges til at ventilere. Dog skal man være opmærksom på, at varmepumper kun varmer rummet op, og man bør derfor kombinere med andre varmeenheder i forhold til at varme bygningen op.

Luft-til-vand varmepumpen
Luft-til-vand varmepumpen kan benyttes til at varme rum og brugsvand op. Denne pumpe er et af de mest foretrukne energikilder både til helårsbolig og sommerhus. Pumpen kræver, at den er koblet til radiatorer eller gulvvarme, som bygger på en vandbåren energikilde. Luft-til-vand varmepumpen er for mange et bedre valg end jordvarme, da jordvarmen er dyrer og derudover kræver et meget større grundareal.

De andre spillere på markedet
Hvem er egentlig de andre spillere på markedet? Jordvarmen og husstandsvindmøllen er to væsentlige aktører på markedet. Derudover findes også pillefyr, solcelleanlæg, solfangeranlæg og naturgasfyr.

Både varmepumpen og jordvarmen har en høj anskaffelsespris, men på sigt kan man til gengæld spare mere energi og flere penge. Det skal ses i lyset af både driftsomkostninger og energiudbytte. Husstandsvindmøllen er også en dyr investering, men den giver på længere sigt en lavere el-udgift og CO2-udledning end for eksempel et solcelleanlæg – dog antaget, at det blæser, hvilket det jo gør i Danmark!

Hvad skal man være opmærksom på ved køb af varmepumpe?
Der er forskellige faktorer, som spiller ind, når man overvejer at købe varmepumpe. Disse faktorer strækker sig fra pumpens størrelse til støjniveau, vandforbrug og kapacitet. Samtidig er kvalitet også et vigtigt punkt for mange danskere. Her et et godt tip at kigge efter mærket SCOP – dette svarer til hårde hvidevarers A-mærkning. Hvis varmepumpen har et SCOP-mærke, er det altså en pumpe af højeste kvalitet.

Mere teknisk indikerer SCOP-mærkningen varmepumpens normeffekt. Normeffekt er forholdet mellem mængden af energi, som dannes, og mængden af energi, som optages. Hvis du vil have en højere ydeevne, skal du altså have en højere normeffekt. En varmepumpe med en normeffekt på tre kan i gennemsnit producere tre kWh varme per én kWh, den bliver tilført. Potentielt kan du her altså nedsætte dit elforbrug med 33 %.

Bør du købe en varmepumpe?
Hvis du er interesseret i både at sænke dit energiforbrug samt spare penge, kan en investering i en varmepumpe give rigtig god mening. Det er muligt at sænke din varmeregning med hele 50 % ved køb af en varmepumpe. Samtidig kan du nedsætte din udledning af CO2 med helt op til 50-75 %. Det er altså både økonomisk og miljømæssigt fordelagtigt at investere i en varmepumpe.

Send til en kollega

0.047