23948sdkhjf

Skørt at slide Arne op, når vi kan automatisere meget mere

Byggelysten i det danske samfund er enorm. Vi bygger boliger til folk, skaber nye arbejdspladser og skoler til børn landet over. Det er fantastisk. Men desværre bliver der færre og færre til at bygge de mange huse. De store årgange er på vej på pension, andre udnytter Arne pensionen til at tage et exit efter et hårdt arbejdsliv, mens de unge fravælger håndværksfagene. Vi har et problem.

Byggebranchen kan ikke tiltrække nok arbejdskraft, fordi vi har et dårligt ry. Det dårlige image kan skyldes snobberi i en tid, hvor mange søger mod gymnasiet. Men jeg vil vove at påstå, at det dårlige ry i høj grad er vores egen skyld. Vi tilbyder simpelthen ikke en ordentlig fremtid til de unge. Når vi spørger de unge håndværkere, hvad de har af forventninger til fremtiden, så regner de ikke med at være håndværker hele livet. De vil gerne have overskud til at have et liv med familie og fritidsinteresser, så på et tidspunkt må de skifte spor og finde et andet job, hvis deres krop ikke skal stå af i en tidlig alder som "Arne".

Få holder ud til pension

Hvert år dør 250 håndværkere af støvrelaterede sygdomme alene. Byggebranchen er stadig et af de fag med flest arbejdsulykker herhjemme, og hvert år søger mange erfarne håndværkere over nye professioner, fordi arbejdslivet er blevet for hårdt. 75% af tømrerne forlader branchen inden pensionen, mens det tilsvarende tal for murerne er helt oppe på 95 pct.

Det er skørt, at vi stadig har så dårligt arbejdsmiljø. For vi har værktøjerne til at gøre noget ved det. Vi kan automatisere langt flere processer, så håndværkerne slipper for det hårde arbejde. I stedet kan de fokusere på at bruge deres viden og know how til at gøre byggeprojekterne endnu bedre.

Automation kan gøre en kæmpe forskel for den enkeltes arbejdsliv og livskvalitet. Men også for samfundet er der meget at hente. Større effektivitet, færre sundhedsudgifter og længere tid på arbejdsmarkedet for den enkelte. Arnepensionen ville være en saga blot, fordi vi ikke ville have behov for at parkere folk på sidelinjen, når kroppen var brugt op. Tværtimod ville de kunne bidrage til samfundet i flere år. Håndværkere ville ikke være tvunget til at skifte spor undervejs i deres karriere, hvis ikke de havde lyst. Og vi ville ikke være nødt til at importere arbejdskraft i samme omfang som i dag, hvor vi rask væk hyrer østeuropæere ind til at gøre det beskidte arbejde. I stedet ville vi stå med et eksporteventyr, hvor vi eksporterer vores digitale know how til hele verden.

De unge motiveres

Men lige så vigtigt, så vil et bedre arbejdsmiljø motivere flere unge til at gå håndværksvejen. For helt ærligt, hvor mange gider at uddanne sig til håndværker, hvis endestationen er rollator og tidlig pensionering? I stedet ville vi få fag med fremtid i, hvor der også kræves digitale kompetencer. Uddannelserne vil blive endnu mere interessante, fordi du får lov til at arbejde med værktøjer, som gør dit arbejde hurtigere, nemmere og sjovere. Det vil give faget et tiltrængt og velfortjent imageløft. Kig dig omkring, uanset hvor du sidder er der en bygning, der er bygget at håndværkere: Håndværkere har vi brug for i fremtiden for at forsætte og sikre vores vældfærdssamfund. Derfor skal vi passe godt på dem og styrke dem med smart og intelligent værktøj.

Der er så meget at vinde ved at automatisere. Det har industrien indset for længe siden. Nu er det byggebranchens tur. Vi skal frem i bussen til glæde for håndværkerne, virksomhederne og samfundet.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141