23948sdkhjf

Arbejdsgiverne skal tage ansvar for arbejdsmiljøet

Efter Arbejdstilsynet offentliggjorde sin statistik over udviklingen i arbejdsulykker, har der været stor debat om arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen. Statistikken taler sit tydelige sprog. På trods af flotte ord og løfter over årene, har man ikke formået at knække ulykkeskurverne. Fra 2015 til 2020 var der over 5350 faldulykker på byggepladserne.

DI Dansk Byggeri forsøger her i Licitationen d. 20/9 at bortforklare ulykkerne med, at man under højkonjunkturer også øger tempoet på byggepladserne. Det gør så, ifølge DI Dansk Byggeri, at man ikke har samme grundige planlægning, og at det fører til fejl, der i sidste ende medfører de mange ulykker.

Men ser man på ulykkesincidensen pr. 10.000 beskæftigede, ligger niveauet stabilt år efter år og har gjort det i en længere årrække. Vi har altså ikke at gøre med en pludseligt opstået situation - vi har at gøre med et grundlæggende problem i branchen.

Hvis ulykkesstatistikkerne skal nedbringes, skal arbejdsgiverne på byggepladserne og i virksomhederne træde ind i kampen mod nedslidning og ulykker. Der er brug for, at arbejdsgiverne overholder deres forpligtelser, som beskrevet i lov om arbejdsmiljø, og går aktivt ind i kampen for et bedre arbejdsmiljø.

At de tager stilling til alle de udfordringer, der er i virksomheden eller på den byggeplads, de sender deres medarbejdere ud på. I første omgang skal man som arbejdsgiver stille de personlige værnemidler til rådighed, som medarbejderne skal bruge for at kunne arbejde sikkert og forsvarligt. Dernæst skal man sikre, at de nødvendige - og gerne de nyeste - tekniske hjælpemidler er til rådighed, og at de bruges. Begge dele er grundlæggende forudsætninger for, at ens medarbejdere kan færdes og arbejde sikkert på byggepladsen og i virksomheden.

Konfliktsky arbejdsgivere

Vi ser desværre, at mange arbejdsgivere har en nærmest konfliktsky tilgang til arbejdsmiljøet. En tilgang hvor arbejdsgiveren lader være med at involvere sig i arbejdsmiljøarbejdet under undskyldninger om, at medarbejderne selv kender deres arbejdsgange bedst.

Men det er simpelthen ikke en brugbar undskyldning!

Som arbejdsgiver har man et ansvar for alle virksomhedens medarbejdere, og hvis de kender arbejdsmiljøreglerne bedre, end man selv gør, så ligger problemet hos arbejdsgiveren og ikke medarbejderne. Arbejdsgiverne bliver simpelthen nødt til at tage ansvar for arbejdsmiljøet og involvere sig i det. Der hvor det sker, er de positive resultater også derefter!

Der er behov for, at arbejdsgiverne engagerer sig aktivt i virksomheden og på byggepladsen; spørger ind til og lytter på medarbejdernes og arbejdsmiljørepræsentanternes vurderinger; identificerer de udfordringer der er, og endelig leverer løsninger på dem. Hvis man anvender bare lidt mere tid på sin forberedelse af opgaven, så når man også hurtigere i mål! Ledelsesretten er ikke kun en ret - det er i høj grad også en pligt!

Tydelige rammer

Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg (BFA-BA) er ved at implementere en særbevilling på over 12 mio. kr. Indsatsen består i høj grad af direkte virksomhedsbesøg, hvor konsulenter hjælper med at tage drøftelserne om arbejdsmiljø i virksomhederne.

Der skal lyde en stor opbakning herfra men også et ønske om, at de dygtige konsulenter fra BFA-BA vil målrette deres indsats mod at engagere og aktivere arbejdsgiverne personligt. Ved at involvere arbejdsgiverne direkte i arbejdsmiljøarbejdet giver man dem ikke blot en større forståelse for de problemstillinger, de i sidste ende har ansvar for, men man sender også et uvurderligt signal til virksomhedens medarbejdere om, at arbejdsmiljøet prioriteres af deres chefer.

Hvis vi skal nå i mål med ambitionen om at nedbringe antallet af arbejdsulykker med 20 procent over de næste 10 år, kræver det en langt mere aktiv indsats fra virksomhedernes side.

Derfor er mit budskab helt enkelt: Kære arbejdsgiver, kom nu ind i arbejdsmiljøkampen, og bliv synlig overfor dine ansatte; sæt tydelige rammer for det arbejdsmiljø, du vil have i din virksomhed, og sørg for at de overholdes.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205