23948sdkhjf

Vinder af Bygherreprisen 2020: En bygherre som driver nye dagsordener

Overraskelsen var stor hos DTU’s campusdirektør Jacob Steen Møller og bygherrechef Claus Møller Rasmussen, da de forleden fik uanmeldt besøg af en mindre delegation i et mødelokale på universitet i Kgs. Lyngby.

Anledningen til besøget var, at Danmarks Tekniske Universitet har vundet Bygherreprisen 2020, som uddeles i samarbejde med Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben.

Da den glade nyhed var overbragt af juryen, bredte store smil sig derfor under de hastigt påførte mundbind, og armene fløj i vejret, idet overraskelsen blev afløst af jubel hos vinderne.

- Vi er selvfølgelig fantastisk glade og beærede over at have modtaget Bygherreprisen. Der er noget helt særligt ved at få en pris fra sine fagfæller og kolleger. Det er jo er folk, som ved, hvad det handler om, siger campusdirektør Jacob Steen Møller.

Byggerier for 6 mia. kr.

DTU blev nomineret for den samlede campusudvikling, som startede i 2009, og hvoraf nogle fortsat er i gang.

Samlet set har DTU over det seneste årti investeret op mod 6 mia. kr. i nye forskningsfaciliteter og studiemiljøer primært på den største campus i Lyngby nord for København.

Årsagen er, at næsten flere studerende hvert år søger ind på DTU, som i dag har omkring 12.000 studerende og 6.000 ansatte, og det forventes, at udviklingen vil fortsætte. Det betyder, at DTU i 2050 skal have plads til næsten dobbelt så mange mennesker på universitets campusser.

På den baggrund har DTU udviklet en ambitiøs, strategisk campusplan frem mod 2050 - en campusplan, der også integrerer bæredygtighed, både på bygningsniveau og som bydel.

Ifølge juryen har DTU i dag en meget stærk bygherreorganisation med en klar vision og strategi.

- Bygherreprisen handler i høj grad om at skabe forbilleder med nogle outstanding dygtige og professionelle bygherrer, og det synes jeg virkelig, at DTU er, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, som deltog i juryen. Han uddyber:

- DTU har en super stærk bygherreorganisation, som udfordrer deres samarbejdspartnere, og DTU går selv forrest og kan dermed drive nye dagsordener, som eksempelvis digitalisering og kombinere det med nye måder at samarbejde på. Det gælder også bæredygtighed, som de har kastet sig ind i og på meget kort tid opnået rigtig flotte resultater.

Langt udviklingsfokus

Et andet jurymedlem, Henrik Mielke, bestyrelsesmedlem i Boligfonden Kuben og til daglig adm. direktør for Enemærke & Petersen, fremhæver, at DTU skiller sig ud fra resten af feltet med deres lange fokus på udvikling af campusområdet.

- Den særlige forpligtelse der er ved, at man er på et teknisk universitet, har DTU fået med ind i sin bygherreorganisation og sine byggerier. De har afprøvet nye samarbejdsmetoder og nye teknologier, hvilket er beundringsværdigt, siger Henrik Mielke. Han hæfter sig også ved DTU’s fokus på ’total cost of ownership’, dvs. den samlede økonomi i byggeprojekterne.

- Og så kan vi se over en årrække, at DTU som bygherre har været dygtig til at tage de ting med, man har lært fra projekt til projekt og dermed udvikle sig som bygherre. Samtidig har de været med til at udvikle branchen, fordi de aktører, som er med og skal eksekvere på nogle af projekterne, har fået læring med. Det synes vi er fantastisk, siger Henrik Mielke.

Flere offentlige byggerier herhjemme har i de senere år været ramt af skandaler med store forsinkelser og fordyrelser. Er af de seneste skræmmeeksempler er Niels Bohr Bygningen i København. Her mener Henrik Mielke, at DTU’s eksempel kan være med til at ændre på opfattelsen af, at offentlige byggerier er vanskelige at gennemføre.

Tidlig involvering

- Jeg tror, at mange kan komme på besøg herude, kigge ind i byggeorganisationen og se, hvordan man strategisk har brugt bygherreorganisationen til den store udvikling, der er på DTU’s campus, siger han.

Ifølge Henrik Mielke er det ikke mindst DTU’s samarbejdsmodel med tidlig involvering af parterne, som har medvirket til at få byggeprojekterne til at glide.

- Man sidder ikke og opfinder den dybe tallerken selv, men tager branchen med ind og er med til at udvikle den. Jeg er helt sikker på, at den måde, DTU har grebet det an på er noget, som rigtig mange bygherrer kan få gode idéer og lære noget af, siger han.

Læs mere om prisen: DTU vil være den operationelle bygherre

Se mere om messen Artiklen er en del af temaet Building Awards 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141