23948sdkhjf

LED lys tager over i kloakken

Teknologispring inden for hærdning af strømpeforinger - LED-anlæg afløser i stigende grad traditionelle hærdningsmetoder

Nu er det ikke sådan, at der skal til at være belysning i kloakrørene, selvom det måske kunne være en udmærket ting. Men lys, helt præcist kraftigt LED-lys, bruges i stigende grad til at hærde nye strømpeforinger op med.

Når virksomheder, boligforeninger, forsyningsselskaber, hospitaler m.fl. får renoveret nedslidte kloakker, så foregår det i dag i stigende grad med opgravningsfri fornyelse som eksempelvis strømpeforinger.

Entreprenøren Aarsleff Rørteknik har specialiseret sig i strømpeforinger, hvor man krænger en polyesterforing ind i eksisterende kloakledninger, hvor der efter hærdning dannes et rør inde i selve røret. En proces der i dag kræver specialbyggede og avancerede anlæg alt efter type af renoveringsopgave.

- Vores certificerede strømpeforinger hærder vi i dag med enten LED-lys, UV-lys, vand eller damp. Vi kan i dag forny alle rørsystemer, længer, profiler og diameter, fordi vi har udviklet avancerede anlæg til alle typer af opgaver, forklarer salgsleder Jane Mark hos Aarsleff i en pressemeddelelse.

Løsning på snæver plads
Hærdning via LED- teknologi vinder større og større indpas. I forhold til eksempelvis hærdning via varme eller damp, så er hærdning med LED en hurtigere løsning, den fylder mindre og giver minimale gener for eksempelvis beboere eller patienter på hospitaler.

- Vores patenterede Bluelight LED-system repræsenterer på mange måder et kæmpe teknologispring og paradigmeskifte inden for renovering af mindre rørdimensioner. Med LED som udgangspunkt har man derved integreret det bedste fra to systemer - Damp og UV - og optimeret det i en samlet pakke, så man får en filtliner kombineret med lysudhærdning, fortæller Jane Mark.

Selve anlægget er kompakt og nemt at flytte rundt med for en enkelt person. Det består af stativ med slange, et stort eller lille LED lyshoved samt kontrolenhed og strømforsyning. Fordelen er derfor også, at installatørerne kan bruge mindre varebiler eller en trailer i stedet for at fragte udstyret rundt i store lastvogne.

Markant kortere tid
Det særlige ved Bluelight LED systemet er lyshovedet med LED dioder og den specialudviklede og patenteret Resin, der hærder ved blue light bølgelængden på 450 nm. Tidligere har det kun været muligt at bruge lyshærdningssystemer i rene glasfiber-liner og ikke i filtposer, hvilket nu er muligt med Bluelight LED teknologien.

LED Systemet virker fra Ø100mm til Ø250mm og kan klare 90 grader bøjninger og har en væsentlig kortere hærdetid på mellem 5 og 45 min. afhængig af størrelsen af lyshovedet, liner-diameter og godstykkelse af lineren.

- Samtidig med, at der er store tidsbesparelser, så er der nu en 100 procents sikkerhed i LED hærdningen i forhold til varmehærdning. Der er monteret et kamera i LED lampen, så der er sikkerhed for, at filtlineren ligger som den skal inden installation, forklarer Jane Mark.

Der er en styringsenhed med indbygget software, der kontrollerer hastigheden på LED-lampen. På den måde sikrer man, at hastigheden konstant passer til hærdningen. Samtidig kan man på computeren følge med i, om der sker en 100 procent hærdning - ellers slår systemet fra.

Typisk kan et mandskab på to personers installere og betjene anlægget, og man sparer omkostninger til opvarmning af vand og spildtid i forhold til traditionel hærdning. En Aarsleff strømpeforing har i dag en forventet levetid på op til 100 år.
Sigh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156