23948sdkhjf

Byggebøn til borgere: Giv dine kridtsten tilbage til verdensarven

Det nye besøgscenter for Stevns Klint Verdensarv skal delvist bygges med originale kridtsten, som er skåret ud af Stevns Klint. Det ønsker Praksis Arkitekter, som har tegnet det kommende Stevns Klint Besøgscenter. 

Der er dog et problem: Man må ikke skære nye sten. 

Derfor appellerer Stevns Kommune nu hjælpsomme borgere til at donere kridtsten til byggeriet, skriver kommune i en pressemeddelelse. 

– Vi skal bruge ganske mange sten, og derfor håber vi, at der er stevnsboere, som ser en værdi i at give deres kridtsten fra bygninger, der alligevel skal rives ned, tilbage til verdensarven, siger Birgitte JTK Nielsen, som er centerchef i Teknik & Miljø i Stevns kommune. 

Facaden binder an til omgivelserne

Praksis Arkitekter vandt arkitektkonkurrencen om det kommende besøgscenter i sommeren 2019.

Besøgscentret skal føre besøgende på en rejse ”ned gennem klintens lag. Uden for besøgscentret kommer til at gå en sti, som løber mellem ”Unesco-væggen” med alle lagene i klinten samt kystlinjen, hvor klinten toner frem.

Arkitektonisk fremstår centret med en klar reference til bruddets materialitet, idet kalksten anvendes som facademateriale.

Stevns Klint blev optaget som Unesco Verdensarv i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 mio. år siden var medvirkende til at mere end 50 pct. af alt liv på Jorden uddøde, også dinosaurerne.

– Vi har en meget klar ambition om at udvikle hele verdensarvsområdet, herunder besøgscentret, på en bæredygtig måde. Derfor giver det utrolig god mening til selve bygningen at genbruge kridtsten fra præcis det helt særlige område i verden, vi skal formidle i besøgscentret, tilføjer hun. 

Mangler omkring 1.800 sten 
I løbet af 2020 skal Fonden Stevns Klint Besøgscenter i gang med at bygge det nye besøgscenter for verdensarven – en del af byggeriet gerne med originale kridtsten fra Stevns Klint.

Stevns Kommune anslår, at der skal bruges cirka 2.300 kridtsten, hvilket svarer til cirka 50 paller med sten. Lige nu har kommunen samlet 10-12 paller med sten, så der er lang vej igen.

Det er kun sten fra beboelsesbygninger, som står for at skulle rives ned, der kan bruges. Det skyldes dels, at sten, som har ligget i bunker udenfor i lang tid ofte er for beskadigede, dels at sten fra lader og staldbygninger gennem tiden har ophobet for mange affaldsstoffet, dårlige lugte med videre. 

Indtil byggeriet går i gang, vil Stevens kommune opbevare stenene sikkert, så de ikke går til.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125