23948sdkhjf

Tang på taget giver ringe i vandet

Et dansk byggeri af lokale og bæredygtige naturressourcer i moderne fortolkning har vundet ved Fibra Awards i Paris

Med udgangspunkt i en gammel byggestil og som nabo til et af de mest velbevarede tanghuse på Læsø opførte Realdania By & Byg med Vandkunsten som rådgivende arkitekt i 2013 Det Moderne Tanghus på øen ud for Frederikshavn.

Det Moderne Tanghus viser, hvordan man kan anvende Læsøs lange tradition for tangtage i nutidigt økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt byggeri - med tang som det gennemgående byggemateriale.

Og det er blevet bemærket langt væk fra Kattegat. Huset har netop modtaget den internationale bæredygtighedspris Fibra for bedste plantebaserede byggeri i kategorien "tagbeklædning".

Fibra-prisen skal fremme brugen af lokale bæredygtige og CO2-besparende materialer og løsninger i byggeri og arkitektur. Det er verdens første internationale pris for moderne plantebaseret arkitektur. Bag den står Amáco - en fransk paraplyorganisation, der støtter og fremmer forskning og uddannelse indenfor bæredygtigt byggeri, arkitektur- og ingeniørkunst.

Kalines Hus

Det over 150 år gamle Kalines Hus var første del af Realdania Bygs projekt ’Tanghuse på Læsø’.

Det repræsenterer en kulturarv, der er unik for Læsø – et fysisk
vidnesbyrd det liv, der siden 1200-tallet har præget udviklingen på øen.

Tanghuse er en bygningstype, som udelukkende findes på Læsø. Engang var der 300. I dag er der kun cirka 20 tilbage. Dels fordi ålegræsset blev ramt af sygdom, dels fordi det arbejdskrævende fællesskab med tiden er blevet opløst.

Et korrekt lagt tangtag spås at kunne holde i op til 300 år. De ikke-giftige og CO₂-neutrale tangtage samt de håndværksmæssige traditioner og erfaringer opsamlet gennem flere hundrede år kan derfor være vigtig inspiration i forhold til at løse de problematikker inden for bæredygtighed, som verden i dag står overfor.
Kilde: Realdania
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156