23948sdkhjf

Borer 45 meter ned for at komme 19 etager op

Boremaskiner og byggekraner arbejder side om side på grænsen mellem midtby og vestby i Aalborg. Her, ved kanten af Limfjorden, er den gamle akvavitfabrik ved at blive omdannet til bydelen, navngivet Spritten.

Særligt i området mellem de gamle fabriksbygninger og jernbanen mod vest er aktiviteten høj.

Her har byggekoncernen A. Enggaard 13 nye bygninger med omkring 500 boliger på tegnebrættet. De to første – Taffeltårnet og Høkergården – nærmer sig fuld højde i henholdsvis 16 og 12 etager og skal sammen med bydelens højeste bygning – Stjernen på 19 etager – danne ryg mod banedæmningen.

Pæle i mere end 40 meters længde
Det er ikke uden udfordringer at bygge højt i området ved Spritten. Dårlig jord, høje bygninger og en byggegrund, der ligger klos op ad jernbanen, gør arbejdet i undergrunden til en vanskelig opgave:

- Spritten er én af de mest besværlige byggegrunde, du overhovedet kan finde i Aalborg. Vi skal helt ned omkring 35 meter for at finde bæredygtig aflejring. Det betyder, at vi skal arbejde med koblede pæle i mere end 40 meters længde for at opnå tilstrækkelig bæreevne, fortæller ingeniør Jesper Ø. Pedersen fra Andreasen & Hvidberg i en pressemeddelelse fra firmaet.

Andreasen & Hvidberg bistår A. Enggaard med jordbundsundersøgelser og dimensionering af pæle til de markante byggerier ved Limfjorden.

At jordbundsforholdene er vanskelige på Spritten kommer ikke som en overraskelse for projektleder Jakob Krog fra A. Enggaard. Derfor har byggekoncernen brugt væsentligt flere rådgivertimer i forbindelse med anlægsarbejdet end i tilsvarende byggeprojekter.

Får først svar når pælene er i jorden
Taffeltårnet og Høkergården forventes klar til indflytning i 2021. I umiddelbar tilknytning hertil har A. Enggaard netop taget hul på støbningen af fundament til Jubilæumshuset, som kommer til at rumme boliger samt fælleshus og taghave for hele bydelen.

Hvornår byggeriet af højhuset Stjernen sættes i gang, er endnu ikke besluttet. Men de indledende jordundersøgelser er gennemført, fortæller Jakob Krog.

Han har fokus på at undgå nogle af de besværligheder, som A. Enggaard har oplevet i undergrunden ved de første byggerier. Her måtte Andreasen & Hvidberg undervejs tage alternative dimensioneringsmetoder i brug, fordi funderingen havde gjort jorden så kompakt, at flere pæle stak 10 meter op over jordoverfladen.

- Vi har vores rådgivere med inde tidligt i processen for at forsøge at være så meget på forkant som overhovedet muligt. Men vi ved også, at vi ikke kan beregne os ud af alle problemer. Dimensioneringen er det bedste bud på, hvordan forholdene er. Det er først, når vi banker pælene i, at vi får svaret på, hvordan det i virkeligheden ser ud, siger Jakob Krog.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141