23948sdkhjf

Elmaskiner er vejen frem for sjællandsk ledningsentreprenør

Entreprenørfirmaet Nordkysten er gået sammen med Københavns Kommune og Radius Elnet for at afprøve elektriske maskiner i praksis

 - Det er gået over al forventning indtil nu.

Så klar er melding fra entreprenørselskabet Nordkystens adm. direktør og indehaver, Frank Schou Kruse overfor Licitationen - Byggeriets Dagblad, da vi kontakter ham for at høre, hvordan det går med at teste de eldrevne maskiner på et konkret projekt i København.

Københavns Kommune, Radius Elnet og Nordkysten afprøver nemlig for første gang elektriske anlægsmaskiner i Indre By.

Vejarbejder i en storby er umulige at undgå, men mange naboer vil nok føle det langt mindre generende, hvis man kunne fjerne noget af støjen - især om natten. Som de første i Danmark afprøver Radius Elnet og entreprenøren Nordkysten derfor i et samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen i København at udføre et anlægsarbejde midt i Indre By med størst mulig brug af elektriske maskiner.

Elnettet skal være stærkere
Radius skal forstærke og udbygge elnettet på Bremerholm og Nikolaj Plads samt i Østergade og Kristen Bernikows Gade. Det sker for også fremover at sikre stabil elforsyning til kunderne.

Arbejdet kræver opgravning og montering af nye elkabler og elanlæg. Normalt vil der derfor også følge en del støj med arbejdet, når det foregår med almindelige dieseldrevne gravemaskiner, dumpere, pladevibratorer med videre.

- Vi forsøger ved vores gravearbejder altid at tage mest muligt hensyn til naboerne. Derfor er vi rigtig glade for, at vi nu får mulighed for at afprøve elektriske anlægsmaskiner til det arbejde, der skal udføres om natten. Det er første gang, vi skal teste disse maskiner, så vi er spændte på resultatet, fortæller Johan Djurhuus, der er leder af afdelingen for Kvalitet og Sikkerhed hos Radius, i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Der måles
Teknik- og Miljøforvaltningens miljøinspektører følger arbejdet tæt og måler, hvor meget støjgenerne nedbringes. Samtidig måler man på mængden af udstødningsgas.

- Det er et forsøg med stort potentiale, fordi det både sigter på at mindske luftforeningen fra dieselmaskiner og samtidig nedbringe de støjgener, som rigtig mange københavnere er generet af fra tid til anden. Kommunen vil fremover i stigende grad benytte fossilfri anlægsmaskiner til vores anlægsprojekter, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) i pressemeddelelsen.

Radius’ gravearbejder udføres normalt kun i dagtimerne, men da der her er tale om strøggader med mange butikker og fodgængere, vil nætterne blive taget i brug for at få arbejdet hurtigt færdiggjort. De elektriske maskiner bliver derfor benyttet mellem kl. 23 og 07, hvor naboerne er mest generede af støjen, mens de delopgaver, der endnu ikke er udviklet elmaskiner til, i stedet må udføres mellem kl. 07 og 11.

Arbejder med prototype
For den nordsjællandske entreprenør er det et spændende forsøg, og direktør Frank Schou Kruse er meget positiv - i hvert fald når det gælder de mindre eldrevne maskiner:

- Wacker er blandt de første til at være fremme med pålidelige elmaskiner, og vi har faktisk fået en prototype gravemaskine på 1,8 tons stillet til rådighed, og den performer fint. Og den kan arbejde en dag. Det er en maskine, som først kommer i egentlig produktion til næste år, fortæller han til Licitationen.

Der er desuden en minilæsser på to tons, en dumper på to tons, og stampere og vibratorer ved siden af. Dumperen er blevet beklædt med et gummimateriale, så det støjer væsentligt mindre. når der lægges materiale i ladet.

Spændende perspektiv
- Der er nogle spændende perspektiver i det her, men det er vigtigt at understrege, at der i første omgang er tale om en test, og vi skal se resultaterne, før vi konkluderer på, om vi vil kunne bruge eldrevne maskiner ved andre gravearbejder, siger Johan Djurhuus i pressemeddelelsen.

Entreprenørfirmaet Nordkysten arbejder løbende med at afprøve og implementere ny teknologi i entreprenørbranchen og udfører også dette projekt.

- Vi arbejder på flere områder med at nedbringe miljøbelastningen i forbindelse med anlægsarbejde og har fulgt udviklingen af eldrevne entreprenørmaskiner tæt gennem årene. I foråret havde vi folk i Tyskland og afprøve el-maskinerne, og vi ser frem til nu at få testet dem på rigtige projekter her i Danmark. Vi ser et spændende perspektiv i eldrevne gravemaskiner, fortæller Frank Kruse i pressemeddelelsen.

Læs mereNu bliver eldrevne maskiner testet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11