23948sdkhjf

Stor renovering ramte muren i muret byggeri fra 1930erne

Parterne måtte smide fordommene over bord for at holde en renovering til en halv milliard på sporet

- Bygningernes tilstand var noget ringere, end vi havde forventet. 

Sådan fortæller projektchef Lars Lynge Nielsen fra Enemærke & Petersen om det syn, der ventede dem, da beboerne i en af Lundevængets blokke var fraflyttet og entreprenøren kunne fjerne vægge og gulv. 

- Det er muret byggeri fra 30erne, hvor hver etage er bygget op omkring et bjælkelag, og hver bygning er bygget af forskellige bygmestre. Det betød, at vi stod med bjælkelag, der var lagt helt forskelligt fra etage til etage og at vores lodrette rørføring af el, VVS og ventilation skulle genprojekteres for hver enkelt etage, siger projektchefen om projektet. 

Renoveringen af Lundevænget i København udføres af Fsb som bygherre, Enemærke & Petersen som entreprenør og Rambøll som rådgiver. 

Renoveringen af Lundevænget

Lundevænget på Østerbro i København er opført i 1934 som en af byens første stok-bebyggelser.

Bebyggelsen renoveres samlet omkring 500 mio. kr. 

De i alt 475 boliger, fortrinsvist 2-værelses lejligheder, er fordelt på 14 boligblokke. Renoveringen omfatter nye vinduer, ny ventilation, nyt tag, efterisolering af gavle og udskiftning af samtlige installationer. Derudover skal køkkener og badeværelser moderniseres, ligesom der etableres tilgængelighedsboliger og nye 3-værelses lejligheder.

Enemærke & Petersen vandt hovedentreprisen til en værdi af 390 mio. kr.

I dag kører renoveringen af Lundevænget efter et fast taktslag og samarbejdet er sat i system. Men det krævede en del at nå hertil. 

Ikke de sjoveste møder
De forskellige bjælkelag blev en af de centrale problemer i byggeprocessen: 

- Variation er en af de store udfordringer ved det murede byggeri, fordi det stammer fra en tid, hvor man så stort på at lave ensartede løsninger, fortæller Lars Lynge Nielsen. 

Han medgiver, at udfordringerne gjorde samarbejdet mellem parterne svært: 

- I en længere periode havde vi ikke de sjoveste møder, vi blev hver især rettighedsbaserede og arbejdede ikke efter vores fælles interesser. 

Smed fordommene over bord
Løsningen for samarbejdet på Lundevænget startede med en fleksibel bygherre hos Fsb: 

- Jeg blev jo nødt til at tænke: Hvad er den fælles opgave her? For jeg kunne se, at vi var på vej ind i en dyr voldgift. Som bygherre valgte vi i stedet at acceptere at betale nogle ekstra penge, som vi ikke havde regnet med, fordi vi kunne vinde meget mere på den lange bane, siger Flemming Dam-Nielsen, der varetager bygherrefunktionen hos Fsb.

Han understreger, at har ført til, at man nu har en velfungerende byggesag. 

Jesper Møller, projektchef ved rådgiverne fra Rambøll, er også svært tilfreds med måden, problemerne er blevet håndteret:   

- Vi har fået smidt de fordomme, der kan opstå mellem entreprenør og rådgiver over bord og koncentreret os om det gode samarbejde og gentænkning af processer. Og det har faktisk vist sig at være den bedste måde at pleje sine særinteresser på. 

Byggeteamet gik nu i gang med at gentænke renoveringsprocessen og Lars Lynge Nielsen fik mere fleksibilitet fra bygherre og rådgiver på det tidspunkt, hvor boligernes vægge og gulv åbnes op – der hvor man med Lars Lynge Nielsens ord ”opdager de udfordringer, som ikke er blevet registreret på forhånd”.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143