23948sdkhjf

Rådgivende ingeniører har rekordindtjening for femte år i træk

Overskudsgraden for de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i FRI, lander på 7,1 (EBIT i forhold til egenproduktion), og det er en tangering af tidligere rekorder.

Ud over den øgede overskudsgrad er også omsætningen gået frem. I 2018 landede omsætningen på 13,7 mia. kr. hvilket er en vækst på 3,2 pct. fra 2017. Hertil kommer den omsætning, der ligger i de udenlandske datterselskaber på i alt 12,6 mia. kr. Det skriver FRI i en pressemeddelse.

- Årets brancheundersøgelse understreger, at den danske rådgivende ingeniørbranche grundlæggende har det godt. Vi kan se, at både branchen og de enkelte virksomheder har et endnu stærkere strategisk fokus end tidligere. Det gælder eksempelvis det forhold, at der er en langt stærkere likviditetsstyring i virksomhederne og en fokusering på eksport mod mere politisk stabile markeder, siger Henrik Garver, administrerende direktør i FRI, og fortsætter:

- FRI-virksomhederne har formået at løfte indtjeningen i 2018 sammenlignet med 2017, hvilket ikke lå i kortene – og slet ikke, da vi i efteråret 2018 oplevede en tydelig opbremsning i markedet, ikke mindst inden for byggeri.

Stigende eksport
Eksporten af rådgiver- og ingeniørydelser fra Danmark er stigende. Den internationale tyngde i branchen er derfor fastholdt, og eksportomsætningen fra danskbaserede virksomheder udgør 2,8 mia. kr.

- Det er interessant at se, at fokus har flyttet sig. Der er sket et tydeligt skift væk fra politisk usikre markeder i Afrika og Mellemøsten, mens vi ser en vækst i Europa, ikke mindst i de nordiske lande, samt i Nordamerika, uddyber Henrik Garver.

Han mener, at en af årsagerne til den internationale succes er, at danske rådgivervirksomheder har stærke kompetencer på de områder, hvor der er stor efterspørgsel i udlandet: infrastruktur, byudvikling, energi og miljø.

Hovedpunkterne i brancheundersøgelsen

Den globale omsætning for FRI's cirka 300 medlemsvirksomheder var på 26,3 mia. kr. i 2018.

 

Branchen beskæftigede per 1. januar 2018 13.267 ansatte i Danmark, heraf 7.348 ingeniører. Det er mere end 10 pct. af de erhvervsaktive ingeniører i Danmark. Branchen beskæftiger endvidere godt 15.100 medarbejdere i udlandet.

 

Eksportomsætningen udgør 2,8 mia. kr. – det svarer til 21 pct. af den omsætning, der skabes i de danske selskaber. Omsætningen i udenlandske datterselskaber var på 12,6 mia. kr. i 2018.

 

I 2018 fordelte branchens eksportomsætning sig som følger:

  • Norden (31 pct.)
  • Europa inden for EU og EØS (29 pct.)
  • Europa uden for EU, EØS og Norden (8 pct.)
  • Afrika (4 pct.)
  • Mellemøsten (9 pct.)
  • Asien og Oceanien (14 pct.)
  • Nord- og Sydamerika (5 pct.)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14