23948sdkhjf

Hovedtaler ved Building Green: Vi har brug for flere fysiske mødesteder

Den prisvindende svenske arkitekt Ola Kjellander promoverer bæredygtigt byggeri i Sverige og England og har nu også koblet sig på Rusland – med deleøkonomi og klimasmarte løsninger i tasken

Arkitekter skal være bedre til at blande sig i samfundsdebatten.

Det mener den prisvindende svenske arkitekt Ola Kjellander, partner i arkitektfirmaet Kjellander Sjöberg. Han var i starten af april en af hovedtalerne på dette års Building Green i Aarhus.

Arkitekten fra Stockholm satte fokus på, hvordan branchen skal se på klimaudfordringerne som en gylden mulighed for at skabe endnu bedre omgivelser i byrummet.

Og det kræver, at også arkitekter deltager i snakken med både politikere og borgere om bedre oplevelser for bygningernes brugere og beboere.

Siden 1998 har Kjellander Sjöberg arbejdet med projekter i blandt andet Stockholm, Malmø og London, og det svenske firma har over 20 års erfaring med at arbejde med bæredygtigt arkitektur og bydesign.

I disse år tyder meget på, at virksomheden er i gang med at ekspandere, blandt andet aktuelt med opgaver i Rusland, hvor den skandinaviske tradition for at bygge i træ bliver introduceret.

- Vi skal adressere holdbarhedsspørgsmålet, at bygge fleksible multibygninger i robuste materialer, er nogle af fremtidens krav, siger Ola Kjallander til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Materialer får nyt liv
Han tilføjer, at man som arkitekt har et stort ansvar for at skabe fysiske rammer, som fostrer integration, mangfoldighed, muligheder og kreativitet.

- Bæredygtighed er et gennemgående tema i alt vores arbejde - ikke bare et supplement til business - og vi har desuden et meget stort fokus på cirkulær økonomi, miljøeffektivitet og på at udnytte ressourcerne på den mest effektive måde, siger han.

Det sker ifølge arkitekten ved at give brugte materialer nyt liv igen.

- For os betyder arbejdet med bæredygtighed også at integrere naturen i både arkitekturen og byrummet for at kunne skabe værdi og forbedre oplevelsen for brugerne. Det gør vi blandt andet ved at samarbejde med mange forskellige faggrupper, som lyseksperter og akustikere, siger Ola Kjellander.

Livskvalitet i fokus
Til Building Green vil Ola Kjellander tale om nogle af tegnestuens mest succesfulde projekter inden for bæredygtig byplanlægning; blandt andet det såkaldte Commoning Kits, der er en udstilling, tegnestuen tog initiativ til, samt om behovet for fysiske mødesteder i vores samfund.

- Det var et projekt som resulterede i mange bud på løsninger fra nogle af de mest interessante arkitekter i Skandinavien, siger han.

Også Sege Park er et eksempel på at livskvalitet er i fokus for områdets beboere.

Det er et stort prisvindende projekt i Malmø baseret på et stort sygehusområde fra 1930’erne, der nu bliver forvandlet til bæredygtige boliger - og hvor en deleøkonomisk tankegang og klimasmarte løsninger har skabt en ny bydel.

- Den tankegang har vi også brugt i nogle af vores internationale projekter blandt andet i London, hvor vi gennem transformationer af allerede eksisterende bygninger har skabt fokus på bæredygtig livsstil i nye byområder i London, påpeger han.

Byplanlægning i Faaborg
Kjellander Sjöberg har også tegnestue i Malmø og har af flere omgange haft samarbejder med danske arkitekter. Senest har firmaet afleveret et bud på et byplanlægningsprojekt i Faaborg. Og det er ikke hver dag, at man oplever en svensk arkitekt på dansk grund.

- Hvor det har været helt normalt over en årrække at danske arkitekter har arbejdet i Sverige, har det omvendte været stærkt begrænset, siger Ola Kjellander til Licitationen.

- Dels har vi i Sverige nok fået et større behov for at blive mere internationale, dels er verden blevet mere interesseret i alt det, vi kan, ikke mindst at bygge i træ, siger han med et smil.

At engagere sig i byen
- Det er vigtigt for os at engagere os i det område, hvor vi slår os ned. Da vi indrettede kontor i Malmø gav det os desuden en mulighed for at bygge netværk over sundet, tilføjer Ola Kjellander.

Det giver tegnestuen mulighed for at lade sig inspirere af både dansk og svensk arkitektur og ikke mindst de strømninger, der ikke bare er gode at tage med, men nødvendige.

Eller som Johan Pitura, leder af Malmø-kontoret, har sagt i forbindelse med virksomhedens store projekt Sege Park:

- Rent teknisk er vi klar til at bygge plusenergihuse. Skal vi innovere videre herfra, handler det om at skabe muligheder for mennesker, så rammerne motivere til en mere bæredygtig livsstil. Derfor lader vi os inspirere af de kompetencer, vi får af mennesker med mange forskellige fagligheder og fra mange forskellige lande.

- I det projekt og andre stræber vi efter at projektere noget, der er realiserbart i dag, men uden at dræne det for den kompleksitet, der kræves for også at være relevant i et mere langsigtet holdbarhedsperspektiv.

Den tankegang skabte et vinderforslag, der byggede på et modulsystem i krydslamineret træ, der kan kombineres på forskellige måder for at skabe en bredspektret bygningsmasse. Og hvor beboerne - hvis de har lyst - kan dele køkken, værksteder og helsefaciliteter. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.153