23948sdkhjf

Hovedtaler ved Building Green: Vi har brug for flere fysiske mødesteder

Den prisvindende svenske arkitekt Ola Kjellander promoverer bæredygtigt byggeri i Sverige og England, og har nu også koblet sig på Rusland - med deleøkonomi og klimasmarte løsninger i tasken

Arkitekter skal være bedre til at blande sig i samfundsdebatten.

Det mener den prisvindende svenske arkitekt Ola Kjellander, partner i arkitektfirmaet Kjellander Sjöberg. Han er den 3. april en af hovedtalerne på dette års Building Green i Aarhus.

Arkitekten fra Stockholm vil sætte fokus på, hvordan branchen skal se på klimaudfordringerne som en gylden mulighed for at skabe endnu bedre omgivelser i byrummet.

Og det kræver, at også arkitekter deltager i snakken med både politikere og borgere om bedre oplevelser for bygningernes brugere og beboere.

Siden 1998 har Kjellander Sjöberg arbejdet med projekter i blandt andet Stockholm, Malmø og London, og det svenske firma har over 20 års erfaring med at arbejde med bæredygtigt arkitektur og bydesign.

I disse år tyder meget på, at virksomheden er i gang med at ekspandere, blandt andet aktuelt med opgaver i Rusland, hvor den skandinaviske tradition for at bygge i træ bliver introduceret.

- Vi skal adressere holdbarhedsspørgsmålet, at bygge fleksible multibygninger i robuste materialer, er nogle af fremtidens krav, siger Ola Kjallander til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Materialer får nyt liv
Han tilføjer, at man som arkitekt har et stort ansvar for at skabe fysiske rammer, som fostrer integration, mangfoldighed, muligheder og kreativitet.

- Bæredygtighed er et gennemgående tema i alt vores arbejde - ikke bare et supplement til business - og vi har desuden et meget stort fokus på cirkulær økonomi, miljøeffektivitet og på at udnytte ressourcerne på den mest effektive måde, siger han.

Det sker ifølge arkitekten ved at give brugte materialer nyt liv igen.

- For os betyder arbejdet med bæredygtighed også at integrere naturen i både arkitekturen og byrummet for kunne skabe værdi og forbedre oplevelsen for brugerne. Det gør vi blandt andet ved at samarbejde med mange forskellige faggrupper, som lyseksperter og akustikere, siger Ola Kjellander.

Livskvalitet i fokus
Til Building Green vil Ola Kjellander tale om nogle af tegnestuens mest succesfulde projekter inden for bæredygtig byplanlægning; blandt andet det såkaldte Commoning Kits, der er en udstilling, tegnestuen tog initiativ til, samt om behovet for fysiske mødesteder i vores samfund.

- Det var et projekt som resulterede i mange bud på løsninger fra nogle af de mest interessante arkitekter i Skandinavien, siger han.

Også Sege Park, et prisvindende projekt i Malmø - hvor en deleøkonomisk tankegang og klimasmarte løsninger har skabt en bydel - er et eksempel på at livskvalitet er i fokus for områdets beboere.

- Den tankegang har vi også brugt i nogle af vores internationale projekter blandt andet i London, hvor vi gennem transformationer af allerede eksisterende bygninger har skabt fokus på bæredygtig livsstil i nye byområder i London, påpeger han.

Byplanlægning i Faaborg
Kjellander Sjöberg har også tegnestue i Malmø og har af flere omgange haft samarbejder med danske arkitekter. Senest har firmaet afleveret et bud på et byplanlægningsprojekt i Faaborg. Og det er ikke hver dag, at man oplever en svensk arkitekt på dansk grund.

- Hvor det har været helt normalt over en årrække at danske arkitekter har arbejdet i Sverige, har det omvendte været stærkt begrænset, siger Ola Kjellander til Licitationen.

- Dels har vi i Sverige nok fået et større behov for at blive mere internationale, dels er verden blevet mere interesseret i alt det, vi kan, ikke mindst at bygge i træ, siger han med et smil.

Efterlyser større debat
Ola Kjellander ser frem til at besøge Aarhus i morgen.

- Jeg glæder mig til at dele ud af vores metoder og principper om bæredygtighed i vores arbejde, og jeg håber på, at det medvirker til at give en større debat i branchen om vigtigheden om emnet. Og så er Building Green en god mulighed for at opbygge internationale relationer omkring bæredygtige temaer, mener Ola Kjellander.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111