23948sdkhjf

Aftale faldt på gulvet: Facebook-byggeri er stadig lukket land for lærlinge

Entreprenør på Facebooks prestigebyggeri i Odense lovede bod og bedring, men den kæmpemæssige byggeplads er stadig fattig på lærlinge

Portene til Facebooks kæmpebyggeri i Tietgenbyen i Odense er stadig smækket i for områdets unge med håndværkerdrømme, skriver Fagbladet 3F. 

Selv om opførslen af det kæmpemæssige datacenter nu har stået på i mere end to år, og mere end 1000 mand har været i sving på byggeriet, er det kun nogle få elektrikerlærlinge, der er lukket ind i varmen. 

Fagbladet 3F kunne i september fortælle, at Facebook-byggeriet stort set var blottet for lærlinge, selvom der kort derfra ligger en erhvervsskole, hvor mange elever ikke kan få en praktikplads i en virksomhed. 

Efter et samråd på Christiansborg og kritik fra både folketingspolitikere og Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) lovede hovedentreprenøren på Facebooks byggeri, britiske Mace, bod og bedring og forsikrede, at der ville komme en aftale med Syddansk Erhvervsskole inden jul. 

Aftale er faldet på gulvet
I oktober skrev Fyens Stiftstidende således, at op mod 25 elektrikere, malere, tømrere og anlægsgartnere ville få en lærlingeplads på Facebook-byggeriet. 

Men nu viser det sig, at aftalen mellem Mace og Syddansk Erhvervsskole er faldet på gulvet, og Facebook-byggeriet er dermed fortsat lukket land for lærlinge. 

- Der er ikke sket noget som helst. Vi har hørt, at der er maleropgaver på byggeriet, og vi ved, at der er et engelsk malerfirma ansat. Men vi har stadig ingen lærlinge på Facebook-byggeriet, og der er ikke nogen virksomheder, der har søgt om at blive godkendt som praktikplads, fortæller Kenneth Nørgaard Andersen, der er formand for både den fynske afdeling af Malernes Fagforening og det lokale uddannelsesudvalg for malerne. 

Samme melding kommer fra 3F Bygningsarbejderne Fyn. Her bekræfter formand Allan Due Pedersen, at der heller ikke er nogen tømrere, murere, betonarbejdere eller andre fra 3F’s byggefag, der har fået praktikplads på den store byggeplads i Tietgenbyen. 

Facebook: Det er entreprenørens ansvar
Fagbladet 3F har tidligere været i kontakt med Facebook om sagen. Her fastholder kommunikationschef Peter Münster, at byggepladsen er entreprenøren Maces ansvar, og at det først er Facebooks byggeri, nr det står færdigt. 

Problemerne med at få Facebooks entreprenør til at påtage sig et uddannelsesansvar går mere end et år tilbage, og den lokale erhvervsskole, Syddansk Erhvervsskole, havde sågar fået en særlig tilladelse fra Undervisningsministeriet til at fungere som lønningskontor for Mace, sådan at det britiske selskab ikke selv skulle sætte sig ind i de danske regler om løn, pension m.m. 

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Mace.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156