23948sdkhjf

Enighed på Lolland: SLA vinder i Nakskov

Arkitektfirmaet SLA er valgt til at færdiggøre en helhedsplan for Nakskov bymidte med Axeltorv som omdrejningspunkt. 

Valget kommer i forlængelse af, at Lolland Kommune siden 2014 har arbejdet med et byrumsprogram for Nakskov. En række delprojekter er allerede gennemført, og nu bliver næste skridt taget. 

Sådan endte opgaven hos SLA

I efteråret var arbejdet med byrumsprogram for Nakskov så fremskredent, at der var behov for en helhedsplan.

Arkitektvirksomhederne SLA og Schønherr blev bedt om at udarbejde forslag til, hvordan der kunne udvikles en levende bymidte, en synlig kulturarv, et stærkt handelsliv og styrkede forbindelser til gavn for både borgere, erhvervsliv og besøgende. Planen skulle også indeholde en konkret skitse for Axeltorv som byens centrale plads. 

Den 9. januar blev de to forslag præsenteret de centrale aktører. Efter en workshop blev der holdt udvalgsmøde, hvor det blev besluttet, hvilket af forslagene, der skal arbejdes videre med. 

I sidste ende var der enighed om SLAs forslag.

- Vi ved, hvad vi vil, og nu har vi en samlet plan for, hvad de næste skridt skal være. Jeg glæder mig til at se den udbyggede plan fra SLA, og så er vi klar til at gå i dialog med Realdania og andre fonde om finansiering, siger næstformand i Teknisk Udvalg Henrik Høeg. 

Der er 5 millioner kroner tilbage i byrumsprogrammet, men det samlede forslag fra SLA forudsætter investeringer for over 60 millioner kroner. Der skal derfor arbejdes med at finde yderligere finansiering udefra.

De tre centrale greb
Udgangspunktet for arkitektfirmaets vinderprojekt, at det borgerne ønsker af en moderne købstad i en landkommune er tæt kontakt til naturen og det at være en del af et fællesskab. Det skal ske gennem tre centrale greb, der kan gennemføres etapevis: 

By: De røde gader og stræder understøtter Nakskov bykernes bymæssige kvaliteter og bygger videre på de allerede eksisterende anlægsprojekter og realiserede fornyelser af gader og stræder i Nakskov. 

Kunst: skal spille en aktiv rolle i at udvikle Nakskov som bosted og besøgsmål på en helt ny måde. Rum i byen kan transformeres til skulpturelle pladser, og der introduceres en kunststi, der forbinder den historiske by og med Hestehovedet.

Natur: Den grønne ring er en oversættelse af det grønne fæstningsanlæg og genintroducerer natur i byen, som en tydelig markør og velkomst til Nakskov bykerne, hvad enten man ankommer fra land eller vand.

Fakta om byrumsprogram for Nakskov

2014:  Der afsættes to millioner kroner årligt til et femårigt byrumsprogram. I alt 10 millioner. 

2016: Havnegade fik en grøn forskønnelse og blev sat i stand med røde cykelstier, og tunnellen ved Blegen fik et løft 

2017: Stationsområdet blev styrket som et af de vigtigste ankomstpunkter til byen 

2018: Der blev skabt nye muligheder for at gøre brug af den bynære natur, da Nakskov Indrefjord fik et løft med blandt andet en aktivitetsplads 

2019: En forskønnelse af Vejlegade og Klostergade færdiggøres

 

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128