23948sdkhjf

Jönsson vil lave mere erhvervsbyggeri

Byggeentreprenøren Jönsson Entreprise A/S, der blev stiftet i 2014 og på få år har øget omsætningen til over 250 mio. kr., vil have flere erhvervsbyggerier ind i ordrebeholdningen frem mod 2020.

Det skal sikre, at entreprenøren bliver mindre afhængig af boligbyggeriet, som har været fundamentet for de seneste års vækst.

- Vores fokus mod 2020 er mere erhverv og en smule mere renovering, mens ejerlejligheder kommer til at udgøre mindre. Det er en erkendelse af, at boligmarkedet ikke går lige så stærkt, som det har gjort tidligere, forklarer adm. direktør Thomas Normann, da Licitationen - Byggeriets Dagblad besøger ham i virksomhedens domicil i Nærum nord for København i begyndelsen af december.

Bliver stort forretningsområde
Målet er, at erhvervsbyggeri skal udgøre omkring 40 pct. af omsætningen ved udgangen af 2020. På det tidspunkt forventer Jönsson, at omsætningen er på en halv mia. kr., og derfor kan man ret hurtigt regne sig frem til, at der skal hentes ordrer ind på området for cirka 200 mio. kr.

Lige nu forhandler Jönsson om et enkelt erhvervsbyggeri-projekt, men der er ingen kontrakt underskrevet, og Jönsson er i øjeblikket ikke aktiv på nogen erhvervsbyggerier. Men Thomas Normann er fortrøstningsfuld.

- Fra 2019 kommer vi til at bruge meget tid på det. Vi har flere projekter i kikkerten og har kontakt til en udvikler, som vi tidligere har lavet ejerlejligheder for, som gerne vil lave mere erhverv, siger han.

Gode udsigter
Ifølge prognoser vil der også blive bygget flere kvadratmeter erhverv i 2019 og 2020. Det gælder blandt andet nye hoteller, fabrikker og lagerbygninger.

Markedet for erhvervsbyggeri faldt markant efter finanskrisens udbrud i 2008 for siden at stagnere. Men både DI Byg og Dansk Byggeri spår lysere tider for erhvervsbyggeriet de kommende år. I takt med at der bliver færre ledige lokaler vælger flere virksomheder og organisationer at bygge nyt, lyder en del af ræsonnementet.

For Jönsson har det også den fordel, at der ikke skal bruges mange ressourcer på at tilpasse virksomheden til et nyt forretningsområde som erhverv. For Thomas Normanns medarbejdere er der stort set de samme krav, uanset om de skal gennemføre et lejlighedsbyggeri eller et erhvervsbyggeri, fortæller direktøren. Og det er heller ikke usædvanligt, at den samme bygherre opfører både bolig og erhverv.

Fokus på styring
Selvom firmaet kommer til at jagte mange erhvervsbyggerier, bliver boligmarkedet ikke glemt frem mod 2020. Det vil fortsat være det største forretningsområde i 2020, men dog kun udgøre 50 pct. mod cirka 80 pct. i dag, hvilket betyder, at det i kroner og øre vil være på nogenlunde samme niveau som i dag, hvis planen om en omsætning på 500 mio. kr. i 2020 holder.

Jönsson opererer primært som styringsentreprenør på total- og hovedentrepriser, men har også jord, beton og kloak i egenproduktion. Mens styringsaktiviteterne skal vokse de kommende år, er det ikke planen, at egenproduktionen skal udvides.

- Vores egenproduktion er på 22-25 timelønnede, og vi har ikke ambitioner om, at den skal vokse. Vi er primært et styringsfirma, siger Thomas Normann.

Hidtil er alt jord, beton og kloak blevet udført af Jönssons egne folk, men i og med at afdelingen ikke skal være større, vil en del af det arbejde formentlig skulle håndteres af underentreprenører i fremtiden.

Vil mere renovering
Ud over erhvervsbyggeri vil Jönsson også åbne for et andet forholdsvis nyt forretningsområde de kommende to år. Det gælder renovering, som entreprenørfirmaet udfører i mindre omfang i øjeblikket, men som på sigt vil få større fokus. Der vil blive bygget lidt på frem mod 2020 og herefter endnu mere frem mod 2025.

- Renoveringsmarkedet er noget, der er forholdsvis konstant. Skulle man få en krise eller nedgang, er det noget, der giver stabilitet. Det så vi sidste gang, der var en krise. Og renovering kommer til at fylde mere hos efter 2020, siger Thomas Normann og nævner, at der for nylig er ansat en ny projektchef til renoveringsopgaver.

Læs mere om Jönsson og Thomas Normann:

Fem år med fremgang hos genstartet konkursfirma

 

Artiklen er en del af temaet Topchef i tale.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.218