23948sdkhjf

Top 10: Tre danske blandt Nordens største ingeniørvirksomheder

De danske ingeniørvirksomheder ekspanderer kraftigt i udlandet i øjeblikket. Det viser den nye Sector Review-rapport for ingeniører og arkitekter i Europa for 2018. 

Dermed er de danske virksomheder med på konsolideringsbølgen på tværs af virksomhederne i Europa og især med globale opkøb og ekspansion. Det ses ved, at eksportens andel af danske ingeniørvirksomheders omsætning er steget fra at udgøre 17,4 pct. i 2015 til at udgøre 19,8 pct. i 2017. Samtidig er omsætningen i danske ingeniørvirksomheders datterselskaber også steget med 2,5 pct. fra 11,7 milliarder kroner i 2016 til 12 milliarder kroner i 2017. 

- Tallene fra Sector Review 2018 viser klart, at de rådgivende ingeniørvirksomheder har stigende fokus på at udnytte deres ekspertise til at ekspandere i udlandet. Vores prognoser for udviklingen i Danmark viser, at væksten tager en pause i øjeblikket. Derfor er det positivt, at virksomhederne fortsat styrker deres internationale profil, ved bl.a. at oprette datterselskaber, foretage opkøb og ansætte flere medarbejdere i udlandet. Det giver en styrket robusthed for den enkelte virksomhed. På samme måde er det en styrke, når vi ser de etablerede udenlandske virksomheder styrke deres position i Danmark, siger administrerende direktør i FRI, Henrik Garver, dtaler i en kommentar til rapporten. 

Resultat af globale tendenser 
Ifølge Sector Review er stigende globalisering og konsolidering et resultat af forandringer i verden generelt. Rapporten peger en stigende digitalisering, som giver mulighed for effektivt at udnytte ressourcer, der er spredt geografisk inden for samme virksomhedsgruppe. En anden global tendens er fokus på en mere bæredygtig udvikling. 

- Det er blandt anden inden for bæredygtighed og understøttelse af FNs verdensmål, at de danske rådgivende ingeniører har en stor viden og know-how. De rådgivende ingeniører omsætter visioner inden for bæredygtighed til konkrete projekter, der gør en forskel for mennesker, for miljøet og som er i økonomisk balance, siger Henrik Garver.

De ti største virksomheder i Norden:

  1. Sweco (Sverige)
  2. ÅF (Sverige)
  3. Rambøll (Danmark)
  4. Cowi (Danmark)
  5. WSP (Canada)
  6. Norconsult (Norge)
  7. Multiconsult (Norge)
  8. Sigma Group (Sverige)
  9. Etteplan (Finland)
  10. Niras (Danmark)

Af disse er Sweco, ÅF, Rambøll, Cowi WSP, Norconsult og Niras centrale aktører på det danske marked.

De tre største danskejede rådgivende ingeniørvirksomheder har de følgende placeringer i Europa i 2018: Rambøll 14 (12), Cowi 22 (23) og Niras 59 (53). De øvrige store danskejede FRI-virksomheder er placeret, som følger: Moe 115 (129) og Orbicon 133 (125) (tallet i parentes er placering i 2017). 

Sector Review 2018 udgives af FRIs søsterorganisation i Sverige, Svensk Teknik och Design, i samarbejde med bl.a. Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Analysen er baseret på europæiske rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomheders 2017-regnskaber.

Læs hele den nye Sector Review-rapport for ingeniører og arkitekter i Europa for 2018 på Foreningen af Rådgivende Ingeniørers hjemmeside.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157