23948sdkhjf

Kommune erkender: Håndværkere har boet ulovligt i containere

Kalundborg Kommune kræver nu byggetilladelse, hvis håndværkere fortsat skal bo ved en byggeplads nær Ørsteds milliardbyggeri på Asnæsværket

Polske betonarbejdere har igennem adskillige måneder ikke blot boet under ringe forhold, mens de har arbejdet på byggeriet på varmeværket Asnæsværket ved Kalundborg. Polakkerne har også boet ulovligt i containerlejren.

Det erkender Kalundborg Kommune over for Fagbladet 3F.

Kalundborg Kommune har hverken ført tilsyn med boligforholdene bag varmeværket eller krævet, at der skulle være en tilladelse til at bo ved arbejdsstedet.

- Det er os, der har taget fejl. Det er rigtigt nok, at det kræver byggetilladelse, siger Christian Sabber, chef for afdelingen Plan, Byg og Miljø i Kalundborg Kommune til Fagbladet 3F.

Fagbladet 3F afslørede i oktober, at polske betonarbejdere boede på små sovesale og havde tarvelige toiletter og en beskidt badevogn til rådighed.

De polske betonarbejdere var ansat i det danske firma GS Seacon, der har polsk ledelse. Firmaet er underleverandør til det store byggefirma Per Aarsleff A/S, der står for betonarbejdet på byggeprojektet på Asnæsværket til 1,2 milliarder kroner.

Bag udbygningen af Asnæsværket står energivirksomheden Ørsted, medicinalvirksomheden Novo Nordisk og bioteknologivirksomheden Novozymes samt det kommunalt ejede aktieselskab Kalundborg Forsyning.

GS Seacon har ifølge 3F Kalundborg i adskillige måneder beskæftiget mellem 55 og 60 medarbejdere på toholdsskift på byggeriet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) oplyste i august 2018 til Folketinget, at skurvogne, campingvogne og containere maksimalt må være opstillet i seks uger på en byggeplads - uden en byggetilladelse fra kommunen.

Ministerens svar blev i oktober præciseret af transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA). Ole Birk Olesen skrev til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at ”skurvogne og lignende transportable konstruktioner” altid kræver byggetilladelse fra en kommune – når de skal bruges til overnatning på en byggeplads.

Alligevel vurderede Kalundborg Kommune efterfølgende, at det ikke var nødvendigt med en byggetilladelse for, at de polske betonarbejdere kunne bo i containere og skurvogne bag Asnæsværket.

Har I gjort jeres arbejde godt nok?

- Det har vi ikke, når vi ikke har forstået reglerne. Det må jeg bare erkende. Vi har fejlet. Det er ikke godt nok. Det er ærgerligt, siger Christian Sabber, chef for afdelingen Plan, Byg og Miljø i Kalundborg Kommune, og forsikrer, at kommunen nu har forstået reglerne.

Vil I så anmelde virksomheden til politiet nu?

- Vores første mål er altid at få lovliggjort forholdene. Nu skal de søge byggetilladelse eller fjerne containerne. Hvis de ikke efterkommer vores påbud, så er næste skridt en politianmeldelse. Det vil være en naturlig følge af ikke at efterkomme et påbud, siger Christian Sabber.

Han oplyser, at Kalundborg Kommune har skrevet til byggefirmaet Per Aarsleff A/S og gjort opmærksom på problemet med den manglende byggetilladelse.

Per Aarsleff A/S oplyser til Fagbladet 3F, at virksomheden har stillet et ”camp-areal” til rådighed for GS Seacon, som selv har lejet og opstillet beboelsesvogne på arealet til deres medarbejdere. Per Aarsleff oplyser, at området ikke i øjeblikket huser GS Seacons polske medarbejdere, men alene seks campingvogne til Per Aarsleffs udstationerede funktionærer og timelønnede medarbejdere.

Per Aarsleff oplyser, at Kalundborg Kommune gennem en del år ikke har krævet særskilt tilladelse til etablering af en camp til overnatning, når der på byens store arbejdspladser er udført projekter.

- Aarsleff beklager, hvis der har været enkeltstående situationer, hvor den camp, som GS Seacon har drevet på det areal, som Aarsleff har arrangeret leje af, har fremstået rodet og uordentlig. Det har i den sammenhæng været GS Seacons ansvar at holde den nødvendige orden og justits på pladsen, skriver Lars M. Carlsen, viceadministrerende direktør i en e-mail til Fagbladet 3F.

Fagbladet 3F har flere gange forgæves forsøgt at få en kommentar til forholdene fra GS Seacon.

12. december skal både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og boligminister Ole Birk Olesen svare på spørgsmål i sagen på et åbent samrådsmøde i Folketinget.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11