23948sdkhjf

Stagnation i antal ulykker på vejene

Der skal fokus på og samarbejde omkring problemerne med vejsikkerhed - for de skal løses, skriver formanden for Sikre Veje

Der skal ske en ekstraordinær indsat fra både Vejdirektoratet og kommunerne hvis kurven med antal dræbte og tilskadekomne i trafikken igen skal "knækkes" i nedadgående retning.

De seneste fem-seks år har tallene desværre ligget meget stabil og det er svært at se, at det vil ændre sig med den nuværende prioritering trafiksikkerhed har.

Vores medlemmer oplever stigende trafikmængder og flere uheld i hverdagen på både statsveje og kommuneveje - og med det som indikator kan vi måske se frem til at tallene langsomt begynder at stige igen, i hvert fald for køretøjer. Og samtidigt oplever vores medlemmer, at der på vejene kommer flere "følgeulykker" formentligt på grund af uopmærksomhed.

Der sker forbedringer på i sæt på statsvejene. Forbedringer der øger trafiksikkerheden, men når trafikmængderne stiger voldsomt, så skal forbedringerne ikke kun indhente det efterslæb der er - de skal også sikre at der ikke opstår nyt efterslæb. Ellers svarer det til at slukke brand med en vandpistol.

Ingen penge til trafiksikkerheden
Og samtidigt synes trafikantkulturen at bræge præg af mere og mere individualisme - så selv om, og måske netop derfor, at bilerne bliver mere sikre, så tages der flere chancer og "lunten" er ofte for kort.

Der døde 175 mennesker i trafikken i 2017, udover det noget større antal tilskadekomne - og det er 175 for mange.

Trafiksikkerhed skal opprioriteres, kontinuerligt og på alle fronter - vort samfund kan ikke være tjent med at vi går på kompromis med trafiksikkerhed for at tilgodese områder med "varme hænder". Gang på gang kommer prioriteringen af trafiksikkerhed til kort i kampen om bleer og ældrepleje.

Og det er ikke fordi, bleer og ældrepleje ikke er vigtigt, det er det bestemt, og kommunerne har da også lige fået 1 mia. kr. fra 2019 - mens trafiksikkerhed ingenting fik.

Vi må og skal finde en model, der sikrer nødvendig prioritering af trafiksikkerhed hvert år - så vi for alvor få kurven knækket og komme meget tættere på 0 dræbte i trafikken, hvilket må være det ultimative mål.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109