23948sdkhjf

Europæisk pris til grønlandsk kulturarv

Realdania By & Byg vinder prestigefyldt EU kulturarvspris for restaureringen af to bygninger i Ilimanaq, Grønland

- Vores prisvindere er det levende bevis på, at vores kulturarv er langt mere end erindringen om vores fortid. Det er nøglen til at forstå vores nutid og en ressource for vores fremtid.

Ordene er Plácido Domingos. Og ja, det er den verdensberømte spanske tenor, men her i rollen som formand for Europa Nostra, Europa Kommissionens årlige kulturarvspris.

Prisvinderne er Realdania By & Byg, som tildeles Europa Nostra-prisen 2018 for restaureringen af Poul Egedes Missionshus og et pakhus i Vestgrønland i bygden Ilimanaq knap 300 km nord for Polarcirklen. 

Realdania By & Byg købte i 2014 to fredede huse i Ilimanaq - missionæren og handelsmanden Poul Egedes hus og et nærtliggende pakhus begge fra 1700-tallet. Købet skete på baggrund af et årelangt samarbejde med Selvstyret i Grønland, Grønlands Nationalmuseum, den daværende Qaasuitsup Kommunia i dag Avannaata Kommunia og turismeorganisationen World Of Green-land.

Udvikling og uddannelse

Sideløbende med Realdania By & Bygs restaurering har Selvstyret gennem Grønlands Nationalmuseum & Arkiv bidraget væsentligt til projektet.

World of Greenland har opført 15 nye turisthytter og ikke mindst har daværende Qaasuitsup Kommunia – i dag Avannaata Kommunia – forbedret infrastrukturen med ny kloakering og affaldshåndtering, ny vandforsyning, nye stiforløb og bedre anløbsforhold i havnen, som har skabt nye arbejdspladser.

Målet var at skabe udvikling i området gennem bevarelse af de unikke historiske huse. Området er også på Unescos verdensarvsliste på grund af sin enestående natur- og kulturarv.

Lokal udvikling
- I Realdania By & Byg er vi meget glade og beærede over anerkendelsen. Prisen er med til at synliggøre et spændende samarbejdsprojekt, hvor kulturarven har været driver for lokal udvikling. Det er også en anerkendelse, vi deler med vores samarbejdspartnere i Grønland, uden hvem det næppe ville være lykkedes, siger adm. direktør Peter Cederfeld.

- Prisen kan være med til at forstærke udviklingen med nye arbejdspladser og styrkelse af turismeerhvervet i Grønland, som restaureringsprojektet allerede har sat i gang ved at virke som inspiration for andre bygder, tilføjer han.

Om Europa Nostra-prisen

EU’s kulturarvspris, der blev stiftet af Europakommissionen i 2002
Europa Nostra er en europæisk sammenslutning af kulturarvsorganisationer, som dækker 40 lande i Europa

Gives til bedste praksis inden for bevaring af kulturarv, forskning, forvaltning, frivilligt arbejde, undervisning og kommunikation

Prisen støttes af EU’s Creative Europe-program, som i år har særligt fokus i EU i kraft af Det Europæiske Kulturarvsår 2018

Kandidater til finalen
  • Realdania By & Bygs restaureringsprojekt er et af i alt 29 prisvindere fra 17 lande
  • Der var 160 ansøgninger fordelt på fire kategorier
  • Projektet går videre til European Heritage Awards Ceremony i Berlin 22. juni
  • Her vælges syv Grand Prix-prisvindere, som hver især vil modtage €10.000
  • Borgere fra hele Europa og resten af verden kan stemme online for deres kandidat

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141