23948sdkhjf

Lollandsk entreprenør modtager bøde for karteldannelse

Anlægs- og byggeentreprenør Troels Jørgensen A/S har accepteret en bøde på 3,2 mio. kroner for karteldannelse

Opdateret 16:30 med kommentarer fra Troels Jørgensen A/S og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udmålt en bødestraf på 3,2 mio. kroner til entreprenørvirksomheden Troels Jørgensen A/S fra Kettinge på Lolland for at have koordineret tilbud med en konkurrent på renoveringen af et rensningsanlæg i Holeby i 2013.

 Entreprenørvirksomheden erkender sin skyld og accepterer bøden.
 – Vi lavede en fejlvurdering i 2013 og gav tilbudsprisen videre til en anden virksomhed. Det skulle vi aldrig have gjort, og det er taget til efterretning, siger adm. direktør Mia Frederiksen i Troels Jørgensen A/S til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Konkurrent gik konkurs
 Mia Frederiksen er datter af Troels Jørgensen, der etablerede virksomheden i 1977, og som i dag er bestyrelsesformand. Foruden bøden til selskabet har han også personligt modtaget en bøde på 100.000 kroner. Han var direktør for virksomheden i 2013 og øverste ansvarlig, da karteldannelsen fandt sted.

En tilsvarende bøde får en ledende person fra den konkurrerende virksomhed, der er gået konkurs.
 Konkursen i selskabet betyder, at virksomheden ikke er straffet for karteldannelse.
Det er ikke lykkedes Licitationen - Byggeriets Dagblad at få bekræftet navnet på den konkurrerende virksomhed.

Samarbejde hjælper
Mia Frederiksen fremhæver, at virksomheden har samarbejdet med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennem hele forløbet, og det har ifølge styrelsen været en formildende omstændighed i udmålingen af straffen.

 – Helt generelt er det en formildende omstændighed, hvis virksomheden lægger sig fladt ned og selv henvender sig og har bistået med opklaringen af sagen. Og det har været tilfældet i denne sag, siger Stefan Kobbernagel, kontorchef i Center for Efterforskning og Karteller i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Firmaet overlever
Overordnet bliver bøden herudover udmålt efter grovheden, der blandt andet omfatter størrelsen på licitationen, og hvor mange forhold det drejer sig om. Desuden kigger styrelsen på varigheden, altså over hvor lang tid ulovligheden er foregået og endeligt koncernens omsætning og betalingsevne. Større virksomheder får altså større bøder.

I tilfældet med Troels Jørgensen A/S er bøden altså på denne baggrund endt på 3,2 mio. kroner. Mia Frederiksen mener, at bøden er voldsom, men fremhæver, at den ikke er en trussel for virksomhedens eksistens.
 – Det er klart, at vi ikke kan foretage de samme investeringer, som vi eller ville have været i stand til, men vi skal nok klare os, og vi kommer ikke til at gå konkurs, siger Mia Frederiksen.
Siden sagen begyndte at køre, har Troels Jørgensen A/S øget den interne kontrol og blandt andet været på kursus i konkurrenceret, oplyser virksomheden.

Læs mereKarteldømt entreprenor om bøde: Det er et voldsomt beløb

Troels Jørgensen A/S

Mio. kroner 2016 2015
Bruttoresultat 50 53
Resultat af primær drift 4 5,8
Årets resultat 3,5 4,1
Egenkapital 19,1 17,6
Antal ansatte 102 105
Regnskabet er afsluttet den 31. december 2016

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.144