23948sdkhjf

Danskere reducerer vandspild i Kina

Vandspildet i den nordøstlige by Changchun er på 30 procent. Det skal nu reduceres med minimum 10 procent

Et konsortium bestående af danske vandteknologiselskaber og Hjørring Vandselskab har indgået et samarbejde med vandselskabet i en større kinesisk by, Changchun.

Målet er i første omgang at reducere vandspildet i Changchun med mindst 10 procent i 2019.

I første omgang vil Krüger som projektleder og ansvarlig for dataopsamling og hydraulisk modellering sammen med Hjørring Vandselskab overvåge, hvor meget vand, der løber ind i et afgrænset forsyningsområde i byen i det nordøstlige Kina med boliger og butikker og efterfølgende måle på, hvor meget der forsvinder.

Herefter udarbejdes en businesscase for, hvordan med teknologiske løsninger afhjælper problemet.

Det er meningen, at det afgrænsede pilotprojekt skal bane vejen for en udbredelse af løsningen til hele byen.

Internationalt testsite
Både Hjørring Vandselskab og Krüger har påpeget overfor Changchun, at de ser projektet som et internationalt test site for reduktion af vandspild - Non Revenue Water Reduction.

Konsortiet
Ud over Hjørring Vandselskab og Krüger består konsortiet af
Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva)
Grundfos
AVK
Leif Koch
Kamstrup

Ifølge adm. direktør Tommy Mostrup er det Hjørring Vandselskabs primære rolle at berede vejen for, at dansk industri får en række opgaver, hvor selskabet så er underleverandør og bidrager til at udvikle gode relationer mellem de danske og kinesiske partnere. Samtidig bidrager man med specialviden på GIS-området.

- Det her passer perfekt ind i den fortælling som danske ministre har fremført de senere år, om at den danske vandsektor skal ud i verden og bidrage til at sælge danske vandløsninger og teknologi, siger Tommy Mostrup.

Enormt vandspild
Samarbejdet med Changchun er kommet i stand, fordi Hjørring er venskabsby med Changchun. Ved et kinesisk besøg i Hjørring kom direktør Tommy Mostrup i samtale med Changchun Water Groups direktør.

- Direktøren måtte have det gentaget, da jeg fortalte, at vi har et vandspild i Hjørring på tre procent. Vandspildet i Changchun er nemlig på 30 procent, fortæller Tommy Mostrup om det første møde.

Det førte til en række samtaler og derefter besøg i Kina og genbesøg i Hjørring. For at sætte skub i projektet udarbejdede Krüger en ansøgning om støtte fra Miljøministeriets pulje - MUDP - der resulterede i støtte på 3,7 mio. kroner.

- Der er et kæmpebehov for vandbesparelser i Kina, for byerne vokser og mange steder er der mangel på vand og et stort vandtab i ledningsnettet. Mangel på vand gør det sværere for kineserne at udvikle deres byer og skåne miljøet. Derfor forventes det, at andre byer nøje vil holde øje med projektet i Changchun, fortæller Søren Carsten Nielsen, der er ansvarlig for projektet i Krüger.

Der bor over syv mio. mennesker i Changchun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.147