23948sdkhjf

Gode ben i november

I forbindelse med kommunalvalget uddeles ofte indbringende bestyrelsesposter til kommunale selskaber. Det er på tide at finde en ny model, siger dagens debattør

Det kulinariske billede af dansk kommunalpolitik i en intens valgkamp er hver dag indtil 21. november det samme - god gammeldags valgflæsk.

Samme menu hver dag mindsker nok appetitten, men vi ved også med stor sikkerhed, at menuen skifter natten til 21. november. Så står den på gode ben, der fordeles i skikkelse af udvalgsposter og ikke mindst bestyrelsesposter i selskaber, hvor kommunerne udpeger medlemmer. Det kan være i visse affaldsselskaber, forsyningsselskaber og havne, og de gode ben kan være så indbringende, at man ikke skal kimse af dem som et godt bytte for en borgmesterpost.

Velbetalte ben
Flere af de kommunale selskaber, der i de senere år har påkaldt sig en vis opmærksomhed, har politikere i bestyrelserne, fordi de er politikere, og fordi de pågældende politikere har vundet et af de velbetalte ben i konstitueringsspillet.

Opmærksomheden skyldes i nogle tilfælde, at pladsen i bestyrelsen har været benyttet som platform for særdeles dyre såkaldte studierejser til eksotiske rejsemål uden for mange belastende faglige indslag eller måske mere eller mindre forståelige forretningsmæssige dispositioner.

Professionel sammensætning
Bestyrelsesformanden i en professionel bestyrelse sammensætter den rigtige bestyrelse med medlemmer, der kompetencemæssigt komplementerer hinanden, så de aktivt kan bidrage til virksomhedens udvikling. Derfor gennemfører professionelle bestyrelser årlige evalueringer af bestyrelsens arbejde og medlemmernes kompetencer, så bestyrelsen hele tiden opfylder behovet for viden og kompetencer.

En bestyrelse skal naturligvis kunne fungere sammen, og derfor vurderer man potentielle medlemmer ud fra samme kriterier som ved ansættelsen af en medarbejder. Man kan fint søge en passende og afbalanceret fordeling på for eksempel alder og køn, men de faglige kvalifikationer er naturligvis helt centrale.

Professionelle bestyrelsesformænds svar på, hvilke faglige kvalifikationer de efterspørger hos potentielle bestyrelsesmedlemmer, afhænger af såvel virksomheden som virksomhedens situation.

Alligevel er der gengangere som for eksempel ledelseserfaring, forretningsudvikling, finansiel indsigt, jura og kommunikation, men man hører aldrig en professionel bestyrelsesformand søge et bestyrelsesmedlem med den væsentligste kvalifikation, at vedkommende har været heldig eller dygtig om man vil i konstitueringskampen i en nyvalgt kommunalbestyrelse.

Tænk utraditionelt
Kommunale selskaber har naturligvis brug for professionelle bestyrelser, der varetager selskabernes interesser - vel at mærke selskabets interesser og ikke ejernes interesser, som i disse selskaber i vid udstrækning er sammenfaldende med de politisk udpegede bestyrelsesmedlemmers politiske interesser.

Det kan synes at være en svær nød at knække, hvis man i de kommunalt ejede selskaber vil sikre professionelle bestyrelser, for så skal kommunalbestyrelserne vinke farvel til de gode ben i selskabernes bestyrelser. Derfor må der vises mod og tænkes utraditionelt, og det må være op til regeringen og KL i fællesskab at finde løsningen.

Den rigtige løsning er naturligvis, at man trodser modstand fra kommunalbestyrelserne og indsætter professionelle bestyrelser med de nødvendige kompetencer. Så undgår man det samfundsøkonomiske tab, som den nuværende model indebærer. Det vil give mere råderum til skoler og plejehjem, men kommunalbestyrelsesmedlemmer vil så miste deres pladser i bestyrelserne og få færre kort at spille med på konstitueringsnatten.

Ny model
Uden det fulde mod til den rigtige løsning må man spise en del af samfundskagen for at gøre kommunalbestyrelsesmedlemmerne tilfredse, men så skal bordet dækkes i kommunen, med kommunalbestyrelsen som værten der betaler gildet.

Kommunen og ikke selskabet må betale, hvis regningen for tilfredse kommunalbestyrelsesmedlemmer er et kommunalbestyrelsesmedlem eller to som observatør i bestyrelserne, eller den endnu større regning med et Advisory Board sammensat af politisk udpegede kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Det haster med at finde en ny model, for den nuværende koster samfundet penge.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141