23948sdkhjf

Energinet smider 564 mio. kroner efter nettilslutning

To kommende havmøller skal kobles på elnettet på land

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har sagt ja til, at Energinet må investere sammenlagt 564 mio. kroner i at slutte de kommende kystnære havmøller - Vesterhav Nord og Vesterhav Syd - til elnettet på land.

Der skal etableres to nettilslutningsanlæg, som, ifølge aftale med Vattenfall, der opfører parkerne, skal være klar til at modtage strøm fra de to kystnære havmølleparker den 31. december 2019.

I forbindelse med nettilslutningen af den kystnære havmøllepark Vesterhav Syd etablerer Energinet en kystnær højspændingsstation og her fra et cirka 48 km langt 150 kilovolt kabel til højspændingsstationen i Stovtrup.

Kystnær højspænding
Som en del af Vesterhav Nord projektet planlagde Energinet oprindeligt at bygge en ny højspændingsstation i Lomborg og at lægge et nyt 150 kilovolt kabel mellem højspændingsstationerne Idomlund og Herning til erstatning for luftledningen mellem Struer og Herning.

Disse anlæg er taget ud af Energinets planer. Stationen i Lomborg er alligevel ikke nødvendig, da elproduktionen i nærområdet i stedet kan opsamles i den nye kystnære højspændingsstation.

I stedet etablerer Energinet en kystnær højspændingsstation ved Klinkby og der fra et ca. 35 km langt 150 kilovolt kabel til højspændingsstationen ved Idomlund.

Derudover skal Energinet stå for de nye tekniske installationer på højspændingsstationen i Idomlund og i Stovtrup.

Anlæg i 2018
Energinet skal altså etablere de tekniske anlæg, der sikrer at strømmen fra de kommende vindmølleparker kan komme fra et opsamlingspunkt nær kysten og ud i det nationale eltransmissionsnet via en eksisterende højspændingsstation.

Vattenfall selv skal etablere og betale kablerne fra vindmøllerne og ind til opsamlingspunktet tæt på kysten.

Energinet går nu i gang med at indgå kontrakter på de store anlægsdele og kan nu indgå aftaler med de lodsejere, der bliver berørt af anlægsprojektet.

Anlægsarbejdet går i gang i sommeren 2018.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094