23948sdkhjf

Hedehusenes røde plads på vinderpodiet

Årets vinder af Brolæggerprisen går til en stationsplads, der med respekt for områdets industrihistorie skal trække nyt liv til Hedehusenes centrale torv
De står bag vinderprojektet
Navn: Hedehusene Stationsplads
Bygherre: Høje-Taastrup Kommune
Periode: 2015-2017
Areal: 4.750 kvm
Arkitekt: Juul Frost Arkitekter A/S
Trafikingeniør: Atkins A/S
Entreprenør: P.P. Brolægning A/S

I sidste uge gik årets Brolæggerpris til den nye plads foran stationen i sjællandske Hedehusene.

Pladsen er belagt med røde teglsten, der dels passer til omgivelserne, dels henviser til kulturhistorien i byen.

Det er planlagt og udført i en sådan kvalitet, at Brolæggerlauget under Dansk Byggeri derfor valgte at belønne bygherren, Høje-Taastrup Kommune, med prisen, der blev overrakt 28. september.

Juul Frost Arkitekter har designet den nye plads og P.P. Brolægning A/S har udført arbejdet.

- Som udførende har det været en spændende opgave og indimellem udfordrende. En klinkebelægning er ikke målfast på samme måde som en traditionel betonbelægning. Klinkerne varierer, og derfor har vi brugt rigtigt mange snore og arbejdet med modulmål for at styre opgaven, siger projektchef Niels Meldgaard Nielsen, P.P. Brolægning A/S.

Han tilføjer, at pladsen har været åben for trafik under arbejdet, hvilket har krævet en opdeling i etaper.

- Vi har samarbejdet med Høje-Taastrup Kommune igennem mange år og har en god kemi og god tone. Det er vigtigt, når der opstår forskellige udfordringer, siger han.

Et nordisk look
I området fra den centrale stationsbygning til hovedgaden består belægningen af primært røde teglklinker, mens der er lagt Holmegaardsten omkring restauranten.

Stationsbygningerne er indrammet i nordisk chaussesten.

Brolæggerprisen
De sidste 10 års vindere:
2016 Viborg Kommune
2015 Københavns Kommune
2014 Kerteminde Kommune
2013 Tegnestuen Schønherr
2012 Helsingør Kommune
2011 Seniorkonsulent Keld Olsen fra Rambøll Danmark
2010 Ballerup Kommune
2009 Kalundborg Kommune
2008 Fredericia Kommune
2007 Hvidovre Kommune
Kilde: brolaeggerlauget.dk

Desuden er der anvendt slotgrus på enkelte gangarealer og rundt om beplantninger med kastanjer og birk. En fin detalje er det let forsænkede bassinområde med vanddysser samt amfi-trappen.

- I forhold til, at arbejdet har været så krævende, har det været en forholdsvis kort proces, men da kommunen havde stor fokus på borgerinddragelse, fyldte det meget indledningsvis, siger sagsarkitekt Johanne Rønsholt fra Juul Frost Arkitekter, til Licitationen.

- Der var vilje til dialog og en stor lyst til, at der skulle ske noget i byen, påpeger Johanne Rønsholt, som fremhæver de mange medvirkende, der har været med til at gøre opgaven både sjov, speciel og udfordrende:

- Vi samarbejdede med DSB, BaneDanmark, kommmunen, butikker med berøring til pladsen. Derudover skulle der tages udpræget hensyn til Arrivas daglige flow med busser. Så selv om det er en forholdsvis lille plads, skulle rigtig mange høres. Det har været spændende, men også en udfordring, siger hun.

- Trafikken skulle løses bedst muligt, både i forhold til busser og de særlige krav om fuldstændig tilgængelighed. Vi kan jo ikke gøre alt, når det er en stationsplads. Derfor har vi også haft en god dialog med handicaporganisationerne om fri tilgængelighed for alle, siger Johanne Rønsholt.

Flere gode projekter
Laugets oldermand Claus Erik Johnsen er glad for valget:

- Vi havde flere gode projekter at vælge imellem, men pladsen er et meget flot udført stykke brolæggerarbejde. Og så har vi også lagt vægt på, at der har været en god dialog mellem kommunen, arkitekten og den udførende entreprenør, siger Claus Erik Johnsen.

En ren klinkeopgave
Hedehus-Teglværket lå tæt på stationen, blev etableret i byen op til år 1900 og var fra anden verdenskrig og 25 år frem den største industriarbejdsplads i Hedehusene. Det er den historie, som projektet er designet efter, og derfor er belægningen udført i klinker af tegl.

- Det er en ren klinkeopgave, hvilket man ikke ser så tit. I dommerkomitéen ser vi kåringen som en god anledning til at fortælle, at det også er noget brolæggere kan finde ud af, siger oldermanden.

Projektet var oppe imod to andre kandidater: Skt. Olai Plads i Roskilde og en omdannelse af Kongensgade i Esbjerg.

At Høje-Taastrup løb med prisen bliver vel modtaget af borgmester Michael Ziegler (C).

- Jeg ser det som en anerkendelse af et veloverstået projekt. Og så er vi glade for, at vi har fået en flot modernisering af området, som passer til byhistorien, siger han i en pressemeddelelse om forpladsen, der var tredje og sidste etape af en større områdefornyelse.

En pris med traditioner
Brolæggerlauget har siden 1986 uddelt Brolæggerprisen til en
bygherre, rådgiver, institution eller kommune, der har vist
nytænkning og særlig idérigdom i forbindelse med et eller flere belægningsarbejder

Ved bedømmelsen i priskomitéen lægges der vægt på kreativitet, valg af materialer og den håndværksmæssige kvalitet.

Det tæller det også, at bygherren eller de projekterende teknikere har formået at føre kvalificeret tilsyn med arbejdets udførelse og sikret, at større fejl ikke træder frem i det færdige resultat.

Med prisen følger et legat på 25.000 kr., til studiebesøg i udlandet.
Kilde: brolaeggerlauget.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109