23948sdkhjf

Kirken overlever på fleksible rum

Kirkernes besøgstal styrtdykker, men der er sprækker af håb i de gamle mure. Drachmann Arkitekter renoverer Frederikskyrkan i Karlskrona, som er verdensarv

De var på pletten, da Christiansborg Slotskirke skulle genopbygges efter den katastrofale brand i 1992. Og de har stået bag den arkitektfaglige del af restaureringer i Vonsild Kirke ved Kolding og Marmorkirken i København; begge bygninger med stor betydning for dansk kulturarv.

Drachmann Arkitekter er i disse måneder i fuld gang med at restaurere Frederikskyrkan i svenske Karlskrona, der er på Unescos verdensarvsliste.

Arkitekterne Ole og Amalie Drachmann, far og datter, holder i den anledning oplæg i weekenden på Kirkens Forum i Fredericia, hvor de vil tale om den nødvendige udvikling for de gamle bygningsværker, så kirken igen kan trække folk til.

Frederikskyrkan åbner sidst på året efter en nænsom restaurering, hvor kirkerummet skal være tidssvarende, fleksibelt og multifunktionelt.

Styrtdykkende besøgstal
Kirken vil udnytte rummet optimalt og holde åbent med personale 24/7 - 365 dage om året. Målet er at skabe nyt liv i de gamle højloftede rum.

Fremtidens kirke på fagmesse
Hvordan ser fremtidens kirke ud? Et godt bud vil man kunne opleve i weekenden den 29.-30. september på Kirkens Forum 2017,
fagmesse for dansk kirkeliv, som i år afholdes i Fredericia.

Ole Drachmann fra Drachmann Arkitekter vil lørdag ved et oplæg præsentere arbejdet med restaureringen af Frederikskyrkan i Karlskrona, som er et af de mest interessante kirkeprojekter i Europa lige nu.

- Kirkernes besøgstal synker, og kirkerne lukker. Over hele Europa er det en udfordring, som man må tage alvorligt. I Karlskrona har man valgt at gå nye veje og nytænke funktionerne. Præster, diakoner og sorgmedarbejdere skal altid stå parate til at hjælpe i en svær situation, siger arkitekt Ole Drachmann i pressemeddelelsen.

Han forklarer, at tegnestuen har været nødt til at gentænke kirkerummet, så der bliver lokaler til de nye funktioner.

Bænkene bliver skiftet ud med stole og der bliver etableret en scene, som kan hæves op gennem gulvet ved koncerter. Samtidig bliver teknikken ført ajour i forhold til energiforbrug, lys og akustik.

En fantastisk opgave
- Kirkens formål er stadig at være kirke. Vi har bare gjort den multifunktionel og tilgængelig for alle - også hvis man kommer i kørestol, siger Ole Drachmann.

- Frederikskyrkan viser os, hvad vi vil komme til at se ske i fremtiden. Det kan udføres i både store og små kirker. Og jeg vil vove den påstand, at selv ved få tiltag kan by- og landsbykirker i Danmark genaktiveres og bruges i større omfang end i dag. Men det nytter ikke, at kirken er kold, fuld af skimmelsvamp, dårligt indeklima og elendige toiletforhold, som mange kirker er i dag, lyder det fra arkitekterne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109