23948sdkhjf

Mindesmærke gemte på overraskelser

Søjlen til ære for digteren Martin N. Hansen er blevet renoveret. Men da først stilladset var rejst, viste det sig sværere end beregnet

I 1993 blev der ved Almsted Korsvej ved Notmark på Als rejst en mindesøjle for den lokale digter Martin N. Hansen i anledning af 100-året for hans fødsel.

Nu har mindesøjlen gennemgået en renovering, der blandt andet indebar en udskiftning af en metalplade midt i søjlen.

Renoveringen er foretaget af murer- og kloakmester Steen Iwang, og det var faktisk netop hans far, der i 1993 stod for murerarbejdet, da mindesøjlen blev opført.

Sønderborg Kommunes Kunstfond vurderede i forbindelse med sin registrering af de næsten 300 skulpturer i kommunen, at en renovering var tiltrængt. Det var dog først efter, at stilladset blev rejst, man erfarede, at den sofistikerede steletop var muret direkte oven på en jernplade, der stort set var rustet gennem efter 24 år i al slags vejr.

Forsvar for lokal dialekt
Toppen blev med talje hejst stille og roligt op fra sin plads, hvorefter der kunne tages mål til en ny plade, der denne gang er udført i rustfrit stål. De fire jernplader, der fastholdt skulpturernes bund, er ligeledes skiftet ud.

Det var Notmark Kunstgruppe, der i sin tid tog initiativ til at rejse mindesøjlen.

Martin N. Hansen (1893-1976) er med både mange sange og viser og med sit personlige engagement i dialektselskabet Alsingergildet, som han var med til at stifte, en frontfigur i indsatsen for at bevare den alsisk dialekt.

Mindesøjlen ved Almsted Korsvej er opført i sandstrøgne, kulbrændte sten, der er skænket af Petersen Tegl i Broager.

Den rummer eksempler på Martin N. Hansens alsiske tekster og med illustrerende skulpturer i toppen af søjlen. Den bundne kunstneriske del var sangene E kok i Almsted, Soldaten som gjorde tjeneste, Madeleine (pigen fra Frankrig) og Vort mol (modersmål).

Det næsten fem meter høje kunstværk er skabt af kunstnerparret Heidi og Aage Birch fra Haderslev, som vil være til stede, når renoveringen markeres på torsdag.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124