23948sdkhjf

Flere installatører mangler medarbejdere

I takt med at ordrebøgerne bliver tykkere, oplever flere i installationsbranchen at være hæmmet af rekrutteringsudfordringer med faglærte

En stigende andel af virksomhederne i installationsbranchen oplever mangel på arbejdskraft som en faktor, der begrænser produktiviteten, viser en opgørelse fra organisationen Tekniq på baggrund af et konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik, der hver måned spørger udvalgte brancher i dansk erhvervsliv, hvilke forhold der begrænser produktionen.

I installationsbranchen overhalede mangel på elektrikere og vvs’ere ved udgangen af 2015 mangel på efterspørgsel som den største begrænsning. Og siden er rekruttering i højere grad blevet en udfordring.

Adm. direktør Bjørn H. Krarup i Wicotec Kirkebjerg genkender billedet af mangel på arbejdskraft som den største produktionsbegrænsning.

- Det gælder hele vejen rundt. Måske er det mest udtalt for elektrikere, men det er en udfordring inden for alle tre fagområder, siger han og henviser til el, ventilation og vvs.

Finder folk i udlandet
Han nævner, at Wicotec Kirkebjerg i højere grad bruger udenlandsk arbejdskraft fra især Rumænien til at løse rekrutteringsudfordringer.

Uden at ville sætte tal på, bekræfter han desuden, at teknikentreprenøren har undladt at byde ind på opgaver i år, da det ikke var muligt at skaffe tilstrækkelig med kvalificeret arbejdskraft på det pågældende tidspunkt.

Selvom branchen giver udtryk for, at udfordringen med at finde faglærte elektrikere og vvs’ere vokser, så har det endnu ikke nået et alarmerende niveau, vurderer Tekniq.

- Problemet var markant værre før finanskrisen, og der er vi ikke endnu. Vi mener fortsat, at branchen kan håndtere udfordringen med de værktøjer, virksomhederne har til rådighed, men vi holder øje med udviklingen, siger konsulent Rasmus Larsen fra Tekniq.

Han henviser også til, at over halvdelen af virksomhederne ikke oplever nogen produktionsbegrænsninger.

Foruden rekruttering fra udlandet, som Wicotec Kirkebjerg blandt andet benytter sig af, nævner Rasmus Larsen flere lærlinge og medarbejdere, der tidligere har forladt branchen, som baser for flere faglærte.

Tykke ordrebøger
Ifølge konjunkturbarometeret fra Danmarks Statistik ser installationsbranchen positivt på fremtiden. 80 procent af virksomhederne i el-branchen og 87 procent i vvs-branchen vurderer i august 2017 ordrebeholdningen som "tilstrækkelig" eller "mere end tilstrækkelig". I samme periode sidste år var tallene 81 procent og 76 procent.

Læs mere: Teknikentreprenør ønsker opgør med fagopdelte overenskomster

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125