23948sdkhjf

Nyansatte skal have ret til betalt ferie

Det er i strid med EU-retten, at nyuddannede skal vente op til 16 måneder, før de kan holde betalt ferie

Nye på arbejdsmarkedet bør have ret til betalt ferie det første år på arbejdsmarkedet.

I går modtag regeringen Ferielovsudvalgets anbefalinger til en ny ferielov, og det betyder et markant brud på de nuværende regler for nyansatte.

Ændringen vil betyde, at alle lønmodtagere vil have ret til det samme antal feriedage, som de har i dag.

Men udvalget anbefaler, at lønmodtagerne fremover skal optjene og afvikle deres ferie på samme tid - i modsætning til i dag, hvor ferien optjenes i kalenderåret januar-december, men først kan afholdes fra 1. maj året efter.

Politisk opbakning
- Det er lykkedes arbejdsmarkedets parter at nå til enighed om en ny ferieordning, der både er til gavn for lønmodtagere og arbejdsgivere, og som samtidig lever op til Danmarks internationale forpligtelser i forhold til EU-retten. Det er et resultat, der fortjener stor anerkendelse og respekt. Den danske model har endnu engang bevist sit værd, udtaler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i forbindelse med offentliggørelsen af anbefalingerne.

Allerede i går indkaldte ministeren Folketinget til forhandlinger om en ny ferielov i Danmark.

- Da det er arbejdsmarkedets parter, der samlet står bag forslaget, både håber og forventer jeg, at der vil være politisk opbakning, udtaler Troels Lund Poulsen.

En overgangsordning
Ferielovsudvalget lægger op til, at en ny ferielov først træder i kraft fra 1. september 2020, så der er tid til at indrette kollektive overenskomster efter de nye regler.

Samtidig peger udvalget på, at det i perioden, inden en ny ferielov træder i kraft, vil være nødvendigt at indføre en overgangsordning.

De kommende ændringer er en god løsning for arbejdsgiverne, mener Anja Bülow Jensen, afdelingschef i Dansk Byggeris arbejdsgiversekretariat.

- For virksomheden er der den fordel ved ændringen, at det bliver nemmere, at administrere. De administrative procedurer bliver enklere, og det er en fordel for virksomhederne, siger hun.

I strid med EU
Også hos LO er formand Lizette Risgaard godt tilfreds med aftalen.

- Den har den klare fordel, at folk, som kommer ud på arbejdsmarkedet for første gang, ikke længere skal vente helt op til 16 måneder før de kan holde betalt ferie, siger hun.

Ferielovsudvalget blev nedsat af den tidligere V-regering i august 2015. Baggrunden var blandt andet, at EU-Kommissionen vurderede, at den danske ferielov grundlæggende er i strid med EU-retten.

Det skyldes, at reglerne om forskudt ferie betyder, at nye på arbejdsmarkedet i dag skal vente op til 16 måneder, før de kan holde betalt ferie.

Hovedelementer i ny ferieordning
Den nye ferieordning indeholder tre hovedelementer:

1. Optjening af ferie - ferien optjenes løbende fra 1. september til 31. august året efter (12 måneder), og der optjenes 2,08 dages betalt ferie for hver måneds ansættelse. Den enkelte lønmodtager optjener som i dag ret til fem ugers betalt ferie om året. Lønmodtageren skal have optjent ferien, før den kan holdes, medmindre andet aftales med arbejdsgiveren.

2. Afholdelse af ferie - ferien kan holdes i perioden fra 1. september til 31. december året efter (16 måneder). Lønmodtageren har som i dag ret til at holde tre ugers sammenhængende ferie (hovedferien) i perioden fra 1. maj – 30. september. Arbejdsgiverne skal ligesom i dag varsle, hvornår lønmodtagerne skal afholde deres optjente ferie. Hovedferien skal varsles mindst tre måneder før, den afholdes, mens øvrig ferie skal varsles mindst en måned før.

3. Overførsel og udbetaling af ferie - lønmodtagerne vil med den nye ferieordning have mulighed for at få overført eller udbetalt ferie ud over 20 dage:
Efter ferieårets (optjeningsperiodens) udløb kan arbejdsgiveren og lønmodtageren aftale, at optjent ferie ud over 20 dage udbetales, inden ferieafholdelsesperiodens udløb.
Efter aftale med arbejdsgiveren kan optjent ferie ud over 20 dage overføres til den efterfølgende ferieafholdelsesperiode.
Efter ferieafholdelsesperiodens udløb udbetales optjent ferie ud over 20 dage udbetales til lønmodtageren.

Der lægges op til, at den nye ferieordning træder i kraft den 1. september 2020.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172