23948sdkhjf

Vejle sikrer et stort boligområde mod nedbør

Boligområde får opsamlingsbassiner til regnvand, en pumpestation og ledning, der skal hjælpe vandmasser hurtigt ud i Vejle Fjord

Rådgivningsfirmaet EnviDan bliver totalrådgiver på Vejles næste store klimaprojekt, der skal sikre området omkring Østbyparken i Vejle mod oversvømmelser ved store nedbørsmængder

En lang række områder i Østbyen og i området omkring Stormgade i Vejle har de senere år gentagne gange været ramt af voldsomme oversvømmelser - senest den 9. juni.

- Når det regner kraftigt, strømmer vandmængderne ned over de stejle skrænter fra Lille Grundet, Nørreskoven og Horsensvej til de lavere liggende områder i Østbyen - særligt omkring Rødkildevej og Østbyparken. Det giver oversvømmede kældre og veje - og resulterer også jævnligt i problemer med togdriften, fordi jernbanen oversvømmes. For at få styr på vandmasserne - og forberede Vejle på fremtidens klimaforandringer - har vi sammen med kommunen taget initiativ til et nyt klimaprojekt, der skal sikre området bedre, fortæller projektleder for det nye klimaprojekt, Ole Dregaard fra Vejle Spildevand, i en pressemeddelelse.

Projektet, der er et samarbejde mellem Vejle Spildevand, Vejle Kommune og boligforeningen ØsterBO, er budgetteret til 31,4 mio. kroner - hvoraf Vejle Spildevand skal betale de 75 procent., mens Vejle Kommune står for resten.

Borgerne skal inddrages
Pengene skal blandt andet gå til etableringen af en række opsamlingsbassiner, der skal opmagasinere regnvand, en pumpestation ved rundkørslen ved boligbyggeriet Bølgen samt en stor ledning, der skal hjælpe vandmængderne hurtigere ud i fjorden - uden at de gør skade undervejs.

Der inddrages nogle eksisterende områder og flere allerede etablerede bassiner, som udvides til opmagasinering af vandet. Samtidig laves der vandveje gennem området ved Østbyparken.

Projektet falder sammen med, at ØsterBO er i gang med en større renovering på deres område.

- Renoveringen går blandt andet ud på, at vi skal have adskilt spildevand og regnvand, og med det nye klimaprojekt kan vi skabe synergi på tværs af projektets partnere - og sikre nogle bedre helhedsløsninger. Vi ser regnvandet som en ressource og samtidig ønsker vi, at vandet skal være synligt, men på en måde, så det er under kontrol og skaber rekreativ værdi for området, udtaler ØsterBOs direktør, Søren Ahle Hansen.

Af denne grund arbejder man sammen med områdets beboere om, hvordan løsningen skal se ud:

- Der er flere muligheder for at indtænke rekreative formål som for eksempel legepladser, aktive zoner, skaterbaner og grønne områder, og det er kun til gavn for projektet og den færdige løsning, at beboerne i området kommer med deres idéer og ønsker, supplerer Ole Dregaard.

Arkitektur vægtes højt
EnviDan har i samarbejde med Lapland Arkitekter vundet EU-udbuddet og er blevet totalrådgiver på opgaven.

Deres opgave bliver - ud over at designe hele anlægget - at projektere samt styre processen og de involverede interessenter.

- Totalrådgiveren er med hele vejen og er enormt vigtig for projektet, så vi har brugt lang tid på at finde den rigtige. Der er flere grunde til, at valget faldt på EnviDan. Dels var de skarpe på den arkitektoniske del af tilbuddet, som vægter højt, dels bringer deres bud borgerne og deres ideer i spil på en god måde. Organisation og proces vægtede 70 procent, mens prisen vægtede 30 pct., forklarer Ole Dregaard om udvælgelsesprocessen.

Han suppleres af Lisbet Wolters, der er chef for Byer & Land, Teknik & Miljø hos Vejle Kommune:

- Det betyder meget, at det arkitektoniske og landskabelige er i fokus og går op i en højere enhed. Det nye klimaprojekt omfatter en hel bydel og handler om at bruge vandet som en ressource. Det er vigtigt, at regnvandet bruges til at skabe rekreative rum og forbindelser i området, som kan danne grobund for nye mødesteder og fællesskaber. Det skal være et rart sted at være.

To dele
Planen er, at anlægsudbuddet opdeles i to dele, hvoraf den første del på pumpestationen ved ØsterBO snart sættes i gang.

Den resterende del af anlægsopgaven udbydes samlet - også i løbet af efteråret.

Selve gravearbejdet forventes påbegyndt i slutningen af året - og det færdige anlæg skal stå færdig i 2020, oplyser Ole Dregaard.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11