23948sdkhjf

Grønlandske huse slår dørene op

Handelsmanden Poul Egedes hus og den gamle kolonialbutik i Ilimanaq er restaureret og skal bruges til formidling

Stedet er Ilimanaq - en lille bygd knap 300 km nord for Polarcirklen i det vestlige Grønland; et naturområde, som på Unescos verdensarvsliste er beskrevet som et enestående grønlandsk natur- og kulturmiljø.

Engang var det et traditionelt hvalfangersted; fremover centrum for en unik sammensmeltning af turisme, natur, fiskeri, kulturarv og bæredygtighed. Her ligger to af Grønlands ældst bevarede og fredede huse fra kolonitiden: Poul Egedes hus fra 1751 og den gamle kolonialbutik fra 1778.

- Husene har stor historisk og kulturel betydning for både Grønland og Danmark, Diskobugten og bygden og for kulturarven som helhed, og det var baggrunden for vores køb af husene i sommeren 2014. Købet skete efter vi i en årrække havde haft et godt samarbejde med Grønlands Nationalmuseum om mulighederne for at give nyt liv til den grønlandske kulturarv. Undervejs har mange forskellige mennesker og organisationer bidraget til det smukke resultat, som vi er glade for nu at kunne indvie, udtaler Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania By & Byg, i en pressemeddelelse.

Respekterer kulturarven
Realdania By & Byg er en del af Realdania og bevarer historiske ejendomme gennem filantropiske investeringer og aktivt ejerskab

En stor del af restaureringen og indretning af husene er udført med arbejdskraft fra området, og når alle de nye tiltag fremover drives videre, sker det med lokal arbejdskraft.

Sideløbende har turistselskabet World of Greenland i bygden opført 15 moderne, smukt indpassede turisthytter, mens Qaasuitsup Kommunia har forbedret infrastrukturen og anløbsforhold i bygdens havn.

Indvies i morgen
- Projektet i Ilimanaq er unikt, fordi det kombinerer og respekterer den gamle bygnings- og kulturarv med moderne og komfortable hytter til at skabe et nyt og tidssvarende turismeprodukt i Grønland. Det vil være til gavn for både turister og bygdens beboere, udtaler direktør Peter Bastrup, World of Greenland i pressemeddelelsen.

Restaureringen og genindretningen af de historiske huse og hele projektet i Ilimanaq understøtter også Realdanias engagement i det kommende Ilulissat Isfjordscenter, som opføres i samarbejde med Qaasuitsup Kommunia og Grønlands Selvstyre. Isfjordscentret er et af en række planlagte visitor centers, som indgår i Grønlands turismestrategi.

De to huse bliver indviet i morgen.
brahe

Husene
Poul Egede (1708-1789) var en dansk-norsk missionær og søn af missionæren Hans Egede. Han oprettede sammen med sin bror Niels flere missionsstationer i området ved Diskobugten.

Poul Egedes Hus er opført som bolig til udstedsbestyreren i Ilimanaq (Claushavn) i 1751 og er dermed et af Grønlands ældste bevarede huse fra kolonitiden.

Bygningens ældste del har vægge konstrueret af svære tømmerstokke, der er lagt vandret oven på hinanden – såkaldt lafteværk – men er senere blevet forlænget med traditionelt bindingsværk.

Den gamle kolonialbutik er opført cirka 1778 som pakhus og butik til Det Kgl. Grønlandske Handelsselskab. Butikken står med originalt inventar, som Realdania By og Byg nu også har restaureret.
Kilde: Realdania

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109