23948sdkhjf

Tekniq: Der er brug for en ny økonomisk tankegang i kommunerne

Regeringen og kommunerne har aftalt de økonomiske rammer for 2018. De giver mulighed for at prioritere de fysiske rammer for borgernes velfærd en smule højere. Og ifølge Tekniq er det på høje tid, at der sker noget

Dårligt indeklima, nedslidte bygninger og forældede installationer. Det er virkeligheden for en stor del af de danskere, der dagligt kommer i berøring med de fysiske rammer for vores velfærdssystem. Mange skoler, daginstitutioner og plejehjem trænger voldsomt til renovering men bliver alt for ofte glemt, når de kommunale budgetter skal på plads.

Derfor er det også positivt, at den nylige aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi i 2018 fastslår, at der skal være fokus på de fysiske rammer for den såkaldte "borgernære velfærd". Nærmere bestemt afsættes der 2,7 mia. kroner fra Kvalitetsfonden til at forbedre de fysiske rammer i netop folkeskoler, daginstitutioner og på ældreområdet.

Mest velfærd for pengene
Det er både fint og rigtigt, at man på denne måde signalerer, at der skal holdes gang i de kommunale investeringer, og at dette kommer til udtryk i de kommunale budgetter. Men samtidig er det vigtigt, at man fra kommunernes side husker at tænke langsigtet og investerer i løsninger, der sikrer mest velfærd for pengene.

Vi oplever, at de kommunale bygge- og renoveringsprojekter alt for ofte kommer til at handle om den laveste her og nu-pris. I stedet bør man i langt højere grad tænke langsigtet drift og komfort ind i ligningen for at sikre det bedst mulige resultat.

Et godt eksempel er indeklimaet i de danske folkeskoler, hvor det hidtil kun har været 18 procent af kommunernes renoveringstiltag, der er blevet brugt på ventilation. Det til trods for, at indeklimaet er helt afgørende for, både hvor meget eleverne får ud af undervisningen og deres generelle velbefindende. Det giver ingen mening.

Samtidig kan man, ved at investere lidt mere her og nu, sikre sig tekniske løsninger, der giver så store fordele, at pengene på ganske kort tid tjener sig selv ind igen i form af for eksempel mindre energiforbrug og færre sygedage til både borgere og kommunens medarbejdere.

Derfor må opfordringen til kommunerne lyde: Tænk langsigtet og tag installatørerne med på råd lige fra starten.

Vi er her til det samme!

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109