23948sdkhjf

Projekt lokker byboere tilbage til landet

Tegnestuen Effekt og samarbejdspartnere vil med ny helhedsplan for Helsinge Haveby understøtte manges ønsker om at komme tættere på naturen
I 2016 inviterede Gribskov Kommune fire teams til en konkurrence om en helhedsplan for en ny bydel nord for Helsinge med plads til 700 blandende boliger.

Tegnestuen Effekt med karres+brands, Atkins og CFBO vandt konkurrencen og arbejder nu videre med kommunen om udviklingen af en lokalplan for Helsinge Haveby.

Visionen er en selvforsynende bydel, hvor lokal produktion af fødevarer og energi, går hånd i hånd med nye fællesskaber og naturskøn beliggenhed.

Med vinderforslaget, Helsinge Haveby, får Helsinge nu en ny bæredygtig bydel, der bygger på fællesskaber omkring selvforsyning med lokale sunde fødevarer, energi, vand og deling og recirkulation af ressourcer.

Det traditionelle parcelhuskvarter skiftes ud med sociale boligklynger beliggende i et varieret naturområde med høj biodiversitet.

Helsinge Haveby bliver dermed en bydel, som på en gang er helt sin egen, men som samtidig, ifølge arkitekterne, trækker på de eksisterende kvaliteter i Helsinge og beriger den etablerede by og lokalområdet.

Landlivets renæssance
Den nye bydel tilbyder de samme services og fællesskaber, som vi kender fra byen, kombineret med en beliggenhed direkte i en blanding af vild natur og skovagerbrug, hvor der kan høstes afgrøder året rundt, lige udenfor hoveddøren.

Vinderprojektet svarer på en, blandt byboere, stigende efterspørgsel efter landlivets kvaliteter.

En ny undersøgelse fra Analyseinstituttet YouGov, lavet for Boligejernes Videnscenter Bolius, viser, at hver femte, der bor i byen, regner med at bo på landet i 2030, fordi byboerne efterspørger bedre boligmiljø, mere fællesskab og bedre økonomi i boligen.

Med udgangspunkt i at skabe et attraktivt alternativ til de mange danskere, der søger ud af byen, tager helheds-planen for Helsinge Haveby udgangspunkt i tre hovedtemaer: natur, fællesskab og økonomi.

Adgang til et sundere liv i naturen kombineres med stærke fællesskaber og mere værdi for pengene. Et bolig-område hvor adgang til økologisk, bæredygtige fødevarer i baghaven er en ligeså naturlig serviceydelse som rindende vand i hanen eller adgang til eldrevne delebiler.

- Der er en stor efterspørgsel på muligheden for at leve mere bæredygtigt hvad angår såvel fødevareforbrug, energiforbrug, ressourcedeling og recirkulation og mobilitet. Men det er et ønske som i dag er svært at realisere, siger Sinus Lynge, partner i Effekt.

Flere fællesskaber
Det er besværligt for en almindelig familie at leve efter intentionerne. Det kræver at man kontrollerer hvor energien kommer fra, hvem der producerer fødevarerne, hvordan de produceres, hvor langt de transporteres. Det er svært foreneligt med en travl hverdag.

- Derfor foreslår vi, at man på bydelsniveau bygger fællesskaber om selvforsyning af fødevarer, omkring selvforsyning af grøn energi til bolig og transport, om deling af ressourcer og recirkulation af affald. Her er der både penge, energi og ressourcer at spare for den enkelte, siger Sinus Lynge.

Det bliver ifølge ham en ny bydel med en stærk identitet, som muliggør en bæredygtig livsstil, højere grad af selvforsyning med alle de samme bekvemmeligheder som en moderne bolig skal tilbyde.

Planens centrale elementer bliver blandt andet:

- Ny station på Laugøvej.

- Broforbindelse i forlængelse af idrætsvej forbinder bydelen direkte til området omkring Nordstjerne-skolen.

- Food hub, til distribution af overskydende egenproduktion, som råvarer via gårdbutik.

- Klyngebebyggelser med mindre private udearealer i direkte tilknytning til hver enkelt bolig

- Rigt udbud af aktiviteter og rekreative tilbud langs det nyetablerede stisystem for såvel områdets be-boere som indbyggere i Helsinge.

- Varieret naturområde med integrerede skovhaver, frugtlunde, nyttehaver og høj biodiversitet og arts-rigdom

- Fællesskaber på klynge- samt bydelsniveau

- Økosystem og selvforsyning

Om Effekt
Effekt er et multidisciplinært arkitektkontor i København, der opererer indenfor arkitektur, planlægning, byrum, landskab og research. Firmaet blev etableret i 2007 og beskæftiger i dag 30 dedikerede fuldtidsmedarbejdere under ledelse af de to partnere Sinus Lynge og Tue Hesselberg Foged.
De seneste år har tegnestuen markeret sig på den nationale og internationale arkitekturscene gennem en række prisvindende projekter, såsom Livsrum kræftrådgivningscenter i Næstved, Game Streetmekka i Esbjerg og det visionære økolandsbyde-sign ReGen Villages, samt forestået nogle af Danmarks største byplansmæssige transformationsprocesser, herunder udviklingen af Gellerup og Vinge.


Helsinge Haveby - de medvirkende
Sted: Helsinge, Danmark
Bygherre: Gribskov Kommune
Arkitekter: Effekt
Samarbejdspartnere: karres+brands, Atkins, CFBO, Trafikplan
Program: Helhedsplan for ny bydel med 700 boliger
Størrelse: 700.000 kvm
Status: 1. præmie i konkurrence 2016/17
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126