23948sdkhjf

Zoos tage skal opsamle regnvand

Projektet er sat i søen sammen med Frederiksberg Forsyning og kan blandt andet afhjælpe naboerne ved skybrud
Regnvand er gratis, så hvorfor ikke samle det op og bruge det i driften?

Det er tanken bag et ambitiøst og omfattende projekt i Zoologisk Have i København, der lige nu arbejder på, at alle tage og nye bygninger skal opsamle regnvand og genbruge det i søer, vandløb i dyreanlæggene og til vanding af havens træer og planter.

Projektet er et samarbejde med Frederiksberg Forsyning og har den heldige sideeffekt, at frederiksbergborgere for enden af Valby Bakke bliver sparet for oversvømmede kældre, når vandmasserne vælter ned fra himlen. Målet er, at en del af Zoo helt kan frakobles kloaknettet.

Sparer penge

Lige nu er Zoo ved at etablere opsamlingsanlæg på taget af girafhuset, næsehornshuset og det nye oplevelseshus, der skal binde de to andre bygninger sammen - i alt skal der opsamles vand på 900 kvm tag, forklarer miljøkoordinator i Zoo, Rikke Bydam.

”Regnvandet fra de tre tage skal blandt andet bruges i en sø på Porten til Savannen. Vi har lavet to brønde, der er koblet til anlægget, og så etablerer vi en buffertank, hvor vi kan opmagasinere vand. Derfra bliver vandet renset gennem vores vandrensningsanlæg, så det kan bruges til søen”, siger hun.

Rikke Bydam kalder det win-win, at Zoo kan spare penge på vandregningen samtidig med, at man afhjælper skader ved skybrud.

”Vi ligger på toppen af en bakke, så alt det vand vi kan opsamle her, belaster ikke folk for enden af bakken. Dertil kommer, at vores tiltag med opsamling af regnvand er langt billigere, end det ville være, at udbygge kloaknettet”, siger hun.

I etaper

Sidste år indviede Zoo anlægget til de tasmanske pungdyr, hvor et stort genanvendelsesanlæg under jorden opsamler og genbruger regnvand fra tagene på stalde og huse omkring. Visionen er, at alle havens tage en dag skal opsamle regnvand.

”Hver gang vi bygger nyt, tænker vi opsamling af regnvand ind. Det kræver meget at få den gamle del af Zoo med, så vi tager det i etaper”, siger Rikke Bydam.

Hun skønner, at det nye tag ved giraffer og næsehorn vil kunne opsamle omkring 700 kbm regn om året.
Læs mere om: Zoo
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234