23948sdkhjf

Forurenet jord bliver til skibakke i Sønderjylland

Miljøvirksomheden Mijodan forvandler gammel losseplads til rekreativt område og slutdeponerer på stedet
Der er udsigt til frisk luft i lungerne, når skiløbere om nogle år kan suse ned ad en nyanlagt skibakke i Uge ved Tinglev i Sønderjylland.

Og luften bliver ikke mindre ren af, at der er sparet bunker af CO2 i processen med at etablere skibakken og det øvrige rekreative område, der opstår på en gammel losseplads.

Det er miljø- og jordrensningsvirksomheden Mijodan A/S med base i Agerskov en snes kilometer nord for det kommende vintersportssted, der står bag projektet.

Mijodan har specialiseret sig i at genanvende restprodukter på fornuftig og miljørigtig måde. I Agerskov sker det blandt andet på et komposteringsanlæg, som kan omsætte 40.000 tons om året og afsætte komposten til landbruget som alternativ til dyr kunstgødning.

Sparer transport

På den gamle losseplads i Uge har Mijodan et jordhotel med modtagelse af forurenet jord, som enten genanvendes eller slutdeponeres. Og rigtig store mængder af jorden ender altså deres dage på stedet.

”Det er en kæmpefordel for miljøet, at vi ikke skal flytte jorden igen efter rensningen, men kan slutdeponere den på stedet. Det sparer kolossale mængder af transport. I løbet af en periode på 10 til 15 år bliver den rensede jord så til glæde for lokalområdet. Foruden den 45 meter høje skibakke med lift, er det planen at lave en scene til friluftsteater og fiskesøer”, fortæller direktør og indehaver af Mijodan, Bjarne Jensen.

Der skubbes jord

”Der er rigtig meget forurenet jord rundt omkring. Vi modtager jord fra det meste af landet og ind imellem også fra udlandet. Vi tager den forurenede jord ind og renser den, og derfor er det vigtigt, at vi har velegnede områder til rensning. Det har vi i Uge, hvor arealet også tidligere har været anvendt til deponi som losseplads. Det betyder, at der fuldstændig er styr på grundvandet. Der er brønde hele vejen rundt om på området, hvor vi løbende kan tage prøve og tjekke”, siger Bjarne Jensen.

Det er endnu en anelse tidligt at smøre skiene til en tur ned ad skibakken i Uge.

En nyindkøbt Komatsu D65PX-17-dozer er indkøbt udelukkende til at skubbe rundt med de store mængder jord ved Tinglev.

Den arbejder ganske vist ihærdigt på at skubbe renset jord rundt på pladsen. Men skibakken kræver i omegnen af 1,4 mio. kubikmeter opfyldning. Og selv med 223 heste af egen avl i motorrummet, er det noget af en opgave for den 22 tons tunge dozer.

Til gengæld kan maskinen helt hellige sig opgaven med at trylle tidligere forurenet jord om til rekreativt område.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126