Fremtidens virksomheder rykker under samme tag
Flerbrugerhuse er støt stigende og det er et udslag af deleøkonomien, skriver markedschef Elo Alsing fra Skanska A/S
Vores branche, mener jeg, er relativt konservativt anlagt, men til trods for det, hersker der ingen tvivl om, at deleøkonomien nu for alvor er ved at slå igennem også i byggeriet.
Det er der flere eksempler på ikke mindst i udenlandske cases, hvor både ligesindede og vidt forskellige virksomheder bor side om side og ser fordelene i at dele faciliteter som reception, kantine, møde- og konferencerum, tagterrasse og lignende.
Jeg har også besøgt en hel del flerbrugerhuse i Danmark og i udlandet, hvor det er meget tydeligt, at fællesskabet går langt ud over de services, der betales for gennem den månedlige leje.
Det rækker helt ind i virksomhedens forretning og er med til at udvikle den gennem sparring, partnerskaber, diversitet og ikke mindst det netværk, der opstår mellem dem, der arbejder her.
Og det er, efter min mening, lige netop ”det fælles” eller ”det delte”, der i endnu højere grad vil komme til at kendetegne især mindre og mellemstore virksomheders valg af kontorer i fremtidens Danmark.
Vi vil stadig se domicilerne hos de største virksomheder, der ønsker signal- og brandingværdien i eget kontorhus, men de mindre og mellemstore virksomheder vil i endnu højere grad etablere sig i værdifulde fællesskaber i flerbrugerhuse og drage nytte af hinanden.
Som en del af deleøkonomitanken er aktivitetsbaserede arbejdspladser ved at vinde mere og mere indpas blandt virksomheder, der er på udkig efter nye kontorfaciliteter, i det virksomhederne typisk vil kunne reducere kontorarealet med 30-50 procent og dermed opnå betydelige økonomiske besparelser.
Der er en stødt stigende efterspørgsel på flerbrugerhuse i markedet, hvilket jeg mener, at samfundets hurtige digitale udvikling kan tage en hel del af æren for.
Det, der i øjeblikket sker i rigtig mange danske virksomheder, kaldes med et moderne ord ”disruption”. Det betyder, at reglerne ændrer sig, nye synergier opstår, og behovet for nye, innovative produkter bliver mere markant, end vi nogensinde har set det før.
Derfor vil vi se flere og flere virksomheder flytte under samme tag og nyde godt af hinanden og den deleøkonomi, der er i et flerbrugerhus med fælles driftsudgifter til for eksempel kantine, reception og vedligeholdelse af arealer og møde- og konferencerum mv.
Den store omvæltning kræver, at virksomheder på alle måder skal tænke ud over de vante rammer – ikke mindst de fysiske. Moderne virksomheder har alle dage haft brug for omgivelser, der komplimenterer dem på pris, udsigt og indeklima, men hvis man vil være rustet til fremtidens disruptive virkelighed, må man erkende, at værdien af at have andre virksomheder og kompetencer tæt på kun vil rykke længere op i behovspyramiden.