23948sdkhjf

Bølgekraften slår igennem ved Hanstholm

Nu skal Hanstholm have et bølgeenergianlæg. I hvert fald for en tid. Et konsortium har fået lov at teste et anlæg i Vesterhavet syd for havnen
Et konsortium bestående af Wavepiston A/S, Vryhof Anchors, Nurmi Cylinders og DTU har fået Energistyrelsens tilladelse til at udlægge og teste et Wavepiston bølgeenergianlæg sydvest for Hanstholm Havn.

Der ansøges om, at anlægget udlægges i perioden fra 7. august 2015 til 1. september 2017 og placeres sydvest for Hanstholm Havn.

Om anlægget

Et Wavepistonanlæg udnytter den horisontale bølgebevægelse til at producere energi. Dette sker med vertikale plader der bevæges frem og tilbage. Pladerne er monteret på pumper, der bruger bølgebevægelsen til at pumpe havvand ind i et rør og videre til en central turbine.
Plader, pumper og rør er monteret på en fælles struktur, som består af en stålwire strukket mellem to bøjer. I forlængelse af bøjerne er forankringen, som sikrer, at anlægget bliver på lokationen, og at stålwiren er tilstrækkelig strukket til at fungere som en stabil struktur. Der placeres en turbine på den ene endebøje eller på en flåde ved bøjen.

Mellem to bøjer


Anlægget består af 130 meter forankring, fulgt af 150 meter anlæg mellem de 2 bøjer og igen 130 meter forankring. I alt 410 meter i retning 110°. Anlægget ligger en – to meter under havoverfladen, så toppen af pladerne flugter med havoverfladen. Kun bøjerne vil kunne ses. Anlæggets samlede vægt uden forankring udgør under fire tons fordelt på wire og lette moduler.
Anlægget placeres sydvest for Hanstholm Havn, 3,4 kilometer fra nærmeste kyst. Årsagen til placeringen er, at DanWEC (Danish Wave Energy Center, testcenter for bølgekraft) i samarbejde med de lokale myndigheder, havnen, fiskerne og Søfartsstyrelsen har udpeget området som mulig lokation til test af bølgeanlæg i store bølger.

Afgørelse om VVM-pligt


Energistyrelsen har på baggrund af en VVM-screening af ansøgningen vurderet, at projektet ikke vil kunne påvirke miljøet væsentligt og derfor ikke er VVM-pligtigt.
Energistyrelsen lægger til grund, at anlægget er et testanlæg af beskedne dimensioner, og at anlægget udlægges i en kort periode og forventes fuldstændigt fjernet igen inden 1. september 2017.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124