23948sdkhjf

Samarbejde skaber transportsystem for spildevand

Billund har centraliseret sin spildevandsrensning via et samarbejde mellem bygherre, rådgiver og hovedentreprenør
Fremover skal spildevandsrensningen i Billund Kommune centraliseres og på én gang gøres både mere effektiv og mere miljøvenlig. Og når alt spildevand fra Billund fra 2015 skal transporteres videre til Grindsted Renseanlæg, vil det være resultatet af et veltilrettelagt samarbejde mellem bygherre, bygherrerådgiver, hovedentreprenør og samarbejdspartnere.

”Efter kommunesammenlægningen har vi nu i Billund Vand A/S en række mindre renseanlæg. Men vi vil gerne optimere driften og samtidig sikre det bedste arbejdsmiljø for personalet, og vi har derfor lavet en strukturplan for, hvordan det skal se ud i fremtiden. De små renseanlæg skal nedlægges, så rensningen i store træk sker i Grindsted på det, vi kalder Fremtidens Renseanlæg. Det betyder også, at når der i fremtiden kommer ny teknologi – som vi endnu ikke kender – skal den kun implementeres ét sted. Det tror vi på, er det rigtige”, siger Bjarne Clausen, der er projektleder forsyningsvirksomheden Billund Vand A/S.

Den rigtige løsning

Det første renseanlæg, der nedlægges, er renseanlægget i Billund, som erstattes af en pumpestation. Projektet bestående af pumpestation og ledningsanlæg til Grindsted blev udbudt som en totalentreprise, der skulle omfatte både løsningsforslag og pris, og vinderen af udbuddet skulle stå for såvel projektering som udførelse.

Med en kombination af den bedste løsning, erfaring og pris var det hovedentreprenøren TC Anlæg med Grontmij og Grundfos som samarbejdspartnere, der vandt udbudsrunden.

De tre virksomheder har tidligere arbejdet sammen om et lignende projekt, og det var derfor oplagt at videreføre dette samarbejde.

”Det var en kæmpe fordel for os at kunne byde ind på opgaven ved at sige til kunden, at vi lige havde løst et tilsvarende og endnu mere kompliceret projekt for et år siden”, uddyber Frank Jordt Kappel, der er Grontmijs repræsentant i projektets styregruppe.

Nytte af viden

Grundfos byder aldrig selv ind på totalentrepriser, men kan i denne type projekt dele ud af sine kompetencer og viden inden for beregninger af trykledninger og pumper.

”Samtidig drager vi også selv stor nytte af både TC Anlægs og Grontmijs erfaringer. Vi ser da også et stort potentiale fremover for Grundfos i denne samarbejdsform, siger Henrik Fricke, der er projektleder hos Grundfos.

Det har fra starten været vigtigt for de involverede virksomheder, at alle opfatter projektet som en helhed og tager ejerskab for hele projektet. Derfor blev projektet også skudt i gang med en workshop hos Grundfos. ”Vi har et godt sammensat hold, hvor alle er dygtige til at arbejde sammen, så det er en rigtig positiv oplevelse,” siger projektleder hos TC Anlæg Michael B. Dalager.

Pumpestationen og bassinet i Billund skal nu etableres, og her i foråret går man i gang med ledningsforbindelsen. I slutningen af efteråret 2015 går projektet så i drift.

brahe

Renseanlægget
Renseanlægget i Billund erstattes af en nedgravet pumpestation med et fire meter højt tryktårn. Spildevandet pumpes op i tryktårnet, hvorefter det ved hjælp af trykgravitation selv løber gennem et nyt 17,2 km langt ledningsanlæg til renseanlægget i Grindsted. Det er et nyt ledningsanlæg, der kommer til at bestå af 2 parallelle ledninger af PE-rør med en diameter på 400 mm.
Ved at anvende to ledninger fremtidssikres løsningen samtidig med, at den understøtter en styringsstrategi, der tilgodeser behovet for mere kapacitet, da man generelt kalkulerer med flere kraftige regnskyl. Den ene ledning forventes derfor kun at blive taget i brug i forbindelse med intense regnskyl, hvor der er behov for større kapacitet.
Desuden bliver der bygget et 5000 kbm stort bassinanlæg i Billund til midlertidig opsamling af fællesvandet ved kraftig regn, hvor der kan være risiko for, at transportledningerne belastes så meget, at de ikke kan lede alt vand væk på én gang.
Etableringen af bassinanlægget er vigtig for miljøet, da det betyder, at der i fremtiden kun i begrænset omfang udledes urenset spildevand, når der kommer kraftige regnskyl.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109