23948sdkhjf

Storcenter får kæmpe solcelleanlæg

Danica Pension har taget Nordens hidtil største tagbaserede solcelleanlæg i brug på taget af shoppingcentret City 2 i Taastrup
13.000 solceller, der leverer strøm svarende til forbruget i mere end 500 parcelhuse, huserer nu på taget af shoppingcentret City2 i Taastrup uden for København.

I sidste måned indviede Danica Pension, som ejer shoppingcentret, det der betegnes som Nordens absolut største tagbaserede solcelleanlæg på taget af City2.

Det samlede solcelleanlæg dækker et samlet solcelleareal på næsten 20.000 kvm, og anlægget vil årligt producere over 2.100.000 kWh, hvilket svarer til strømforbruget i mere end 500 danske parcelhuse. Det nye solcelleanlæg leverer fossilfri elektricitet de næste 25-30 år, hvilket svarer til en CO2-besparelse på over 20.000 tons over anlæggets levetid.

Anlægget er et resultat af Danica Pensions langsigtede strategi for at understøtte omstillingen til et fossilfrit energisystem og et vigtigt led i Høje-Taastrup Kommunes ambitiøse klimaindsats.

Det største anlæg hidtil

Solcelleanlægget i City2 er det største af i alt otte solcelleanlæg på Danica Pensions indkøbscentre rundt om i Danmark, og anlæggene er alle leveret i samarbejde med solcellefirmaet GreenGo Energy A/S.

- Vi investerer i disse år betydelige beløb på at energirenovere og –optimere vores ejendomme. Over de sidste par år har vi samlet set investeret mere end 100 mio. kroner i energirenovering. Med denne type af løsninger opnår vi et attraktivt afkast samtidig med, at vi bidrager positivt til miljøet, siger ejendomsdirektør Peter Mering fra Danica Pension og fortsætter:

- Det nye solcelleanlæg i City2 yder optimalt i dagtimerne, og det er samtidigt det tidspunkt, hvor der er størst aktivitet i butikscentrene og dermed størst energiforbrug til blandt andet ventilation og køling. Investeringer i solcelleanlæg til butikscentre giver derfor rigtig god mening både fra et miljø- og investeringssynspunkt. Vi arbejder målrettet med intelligent energirenovering af alle vores 137 erhvervsejendomme og vores 16 storcentre. Ambitionen er, at energiforbruget nedbringes til under 100 kWh/m2, hvilket er et attraktivt lavt niveau.

Alvorlige udfordringer

Solcelleanlægget følges tæt som led i projektet "Høje-Taastrup Going Green", der skal vise, hvordan en kommune i samarbejde med øvrige aktører kan gennemføre en omstilling til fossilfri energiforsyning.

Høje-Taastrup Kommune og City2 skal blandt andet undersøge potentialet ved at udbrede solcelleanlæg i andre storcentre og lignende virksomheder.

- Vi bliver i denne tid mindet om, at klimaudfordringerne er alvorlige, og Høje-Taastrup er i front, når det gælder klima-indsatsen i kommunerne. Vi har valgt at tage meget konkret fat i forhold til boliger, transport og energiforsyning, og vi gør det i samarbejde med virksomheder, foreninger og borgere. Derfor er vi også glade for samarbejdet med City2, hvor en stor andel af City2’s strømforbrug nu bliver produceret på centrets eget solcelleanlæg, siger Høje- Taastrups borgmester, Michael Ziegler (C).

Den billigste vej

Det er GreenGo Energy A/S, som står for både etablering og den samlede drift og administration af anlæggene. Virksomheden overvåger og analyserer anlæggene døgnet rundt – og løsningen minimerer effektivt driftsudfald og driftsomkostninger over levetiden.

- Løsningerne til Danica er dimensioneret således, at der ikke sker overproduktion til elnettet. Al strøm forbruges, hvor den produceres, og det er fundamentalt set sundt - rent faktisk er effekten en ren energibesparelse i bygningen på lige fod med andre energispareformer, siger GreenGo Energys direktør, Karsten Nielsen.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125