23948sdkhjf

Koncern vil sprænge skalaen med nyt træbyggeri

Ejendomskoncernen Nrep vil opføre et 13.100 kvm stort etagebyggeri af primært træ. Går det efter planen, vil byggeriet have det laveste CO2-aftryk i Danmark nogensinde

Det bliver i større grad populært at bygge bæredygtigt og bygge i træ, når nye, store konstruktioner skal opføres.

Sådan er det også hos den danske ejendomskoncern Nrep, som dog planlægger at tage træbyggeriet til nye højder – eller lavninger om man vil.

For i Nordhavn i København vil man opføre en trækonstruktion ved navn Earth Shot på 13.100 kvm fordelt over seks etager og 114 ejerlejligheder og to erhvervslokaler, som skal have en CO2-udledning på fem kg CO2 per kvm per år.

Og kommer man planmæssigt i mål med det, vil det komme til at have en markant lavere udledning end noget andet dansk byggeri over fire etager nogensinde har haft.

- Det nye træbyggeri bygger videre på de mange erfaringer inden for CO2-reduktion, som vi har fra andre projekter, blandt andet UN17 Village i Ørestad. Den viden bruger vi nu på at skabe en endnu stærkere CO2-profil, siger siger Nicole van der Star, der er Investment Developer i Nrep, i en pressemeddelelse.

Hun fortæller, at man med visionerne for det lavtudledende træbyggeri allerede er væsentlig foran i udviklingsprocessen i forhold til for få år siden.

- Det er et eksempel på, at udviklingen for alvor kan accelerere, når man virkelig gør en indsats for det, lyder det.

En reducerende byggeproces

For at reducere CO2-udledningen har man valgt at lave de fleste af de elementer, der traditionelt laves i beton, med træmaterialer. Det gælder bærende konstruktioner, vægge og delvist facader, men også mindre elementer som badekabiner, elevatorskakte og trappekerner.

Derudover vil der være fokus på, at transport i byggefasen så vidt muligt sker med eldrevne køretøjer, ligesom byggeriet vil foregå under en totaloverdækning for at undgå, at træet får fugt, hvilket både sikrer et sundere byggeri og giver en lavere CO2-udledning i byggefasen.

Men hvordan fungerer det rent teknisk, når et byggeri, som i sig selv udleder CO2 i opførelsen, skal reducere på sig?

I løbet af sin levetid vil træbyggeriet binde en stor mængde CO2, som frigives igen ved den teoretiske afbrænding af materialerne efter 50 år. 

Derudover er der lagt vægt på at designe huset, så det let kan adskilles og genanvendes, hvis byggeriet en dag skal nedrives.

Earth Shot vil desuden være næsten energiselvforsynende i kraft af jordspyd, varmepumpe og solceller.

Henning Larsen er arkitekt på projektet

Af aktører på projektet finder man blandt andet Henning Larsen, der er arkitekter, entreprenøren 5E og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma.

Hos Henning Larsen sidder Troels Dam Madsen, hvor han er Associate Design Director, og han fortæller, at der har ligget et arbejde i at skulle nytænke og videreudvikle på eksisterende byggemetoder. Han håber, at man med den nye trækonstruktion kan være med til at inspirere andre i branchen.

- I jagten på at reducere CO2-aftrykket mest muligt har vi været inde og røre ved alle komponenter som er gensidigt afhængige af hinanden, siger Troels Dam Madsen i pressemeddelelsen og uddyber:

- Som stand står vi overfor at skulle opfinde et nyt formsprog for de nye lette byggerier i biogene materialer. Og her har vi taget favntag med en velkendt og elsket typologi som traditionelt er i tunge materialer, nemlig Københavner-karréen.

Træbyggeriet i Nordhavn forventes at gå i gang i juni 2024, og de første beboere kan efter planen flytte ind i midten af 2026.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109