23948sdkhjf

Storbranden i Vanløse har fået flere til at granske sikkerhed i ejendommen

Et år efter den ødelæggende etageejendomsbrand i Vanløse mærkes en øget efterspørgsel på brandsikring af ældre ejendomme

For et år siden åd en kraftig tagbrand 130 lejligheder, da 16 opgange gik til grunde på Grøndals Parkvej i Vanløse.

Branden, der er blevet kaldt den værste i Københavns nyere tid, og ikke mindst de meget voldsomme billeder og videoklip af den har fået mange i især etageejendomme til at tage brandsikkerheden op til revision.

Det seneste år har virksomheder, der tilbyder gennemsyn af brandsikkerheden i ejendomme, oplevet et boom i efterspørgslen fra særligt ældre etageejendomme i hovedstadsområdet.

- Storbranden i Vanløse har uden tvivl haft en stor effekt hos os. Vi har oplevet en meget større interesse for brandtjek af ejendomme, primært fra ejerforeninger i etageejendomme, andelsboligforeninger og almene boliger, siger Ib Bertelsen, der er direktør i brandrådgivningsfirmaet Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, til TV 2 Kosmopol.

- Ikke mindst de meget voldsomme billeder, der gik landet rundt, har haft en stor effekt. Der er kommet meget fokus på brandsikkerheden i de ældre etageejendomme, og det kan vi helt sikkert mærke, tilføjer han.

Ifølge Ib Bertelsen finder virksomhedens teknikere som regel fejl i brandsikkerheden på hver tredje ejendom. Det er både mindre, men også alvorlige mangler lig dem, der forværrede tagbranden i Vanløse og muliggjorde de meget store ødelæggelser.

Samme melding kommer fra forsikringsselskabet Topdanmark.

- Vi har oplevet en øget interesse for problemstillingen efter branden i Vanløse, siger Rasmus Ruby-Johansen, der er skadedirektør i Topdanmark, til TV 2 Kosmopol.

Skadesdirektøren oplyser, at Topdanmark på baggrund af Vanløse-branden gennemgik sin portefølje af forsikrede beboelsesejendomme.

- Og vi har efterfølgende proaktivt været ude for at besigtige en række af dem samt rakt ud til både ejere og viceværter. I flere tilfælde har vi fundet mangler og forbedringsmuligheder i forhold til skadeforebyggelse og risikoforbedring – ikke mindst i forhold til tagbrande, siger Rasmus Ruby-Johansen.

Værste brand i Københavns nyere tid

Branden i Vanløse brød ud den 25. marts sidste år, da der gik ild i tagkonstruktionen omkring Grøndals Parkvej 6A.

I løbet af meget kort tid bredte branden sig via tagkonstruktionen fra opgang til opgang, mens den tog til i styrke.

16 opgange og 130 lejligheder blev evakueret, mens et stort opbud af brandfolk forsøgte at få bugt med flammerne, der bevægede sig fra tagkonstruktionen og gik fra etage til etage i det, beredskab kaldte for den værste brand i Københavns nyere tid.

Først to dage senere – den 27. marts – var branden slukket, og her stod det hurtigt klart, at bygningen ikke var til at redde.

Derfor blev ejendommen herefter afspærret, mens arbejdsmaskiner gik i gang med at rive brandtomten ned.

Forsikringsrådgivere regnede sig siden frem til, at genopbygningen af de 130 lejligheder ville koste mellem 200 og 300 mio. kr. og tage to til tre år at genopføre.

I stedet for at få udbetalt erstatning besluttede Ejerforeningen Grøndalsbo, at boligerne skal genopføres.

Senere slog en rapport, som Bolig- og Planstyrelsen bestilte hos Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, fast, at en større tagrenovering ejendommen havde kompromitteret brandsikkerheden under taget.

Ifølge rapporten manglede der både brandmæssige adskillelser i spidsloftet og over lejlighedsskel, hvilket gjorde det muligt for branden at sprede sig så hurtig fra opgang til opgang.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1