23948sdkhjf

Melder sig til tjeneste: Vil rive kaserner ned og bygge nye

Pensionsselskaber vil i et offentlig privat samarbejde sikre Forsvaret nye rammer

De gamle gule murstensbygninger på Høvelte Kaserne på Nordsjælland, der huser Livgarden, er flere steder plaget af skimmelsvamp – en af flere mangler.

Og billedet er ikke enestående.

Mange års efterslæb på vedligehold har efterladt kaserner mange steder i Danmark i en sørgelig forfatning, og med Forsvarsministeriets egne ord er de nedslidte kaserner en "væsentlig økonomisk udfordring".

Det skriver DR.dk, som også kan fortælle om en mulig ny vej til bedre forhold for Forsvarets ansatte.

Offentligt privat samarbejde

Pensionsselskabet Pensiondanmark med Torben Möger Pedersen i direktørstolen melder sig således på banen med et forslag om at overtage, renovere og vedligeholde store dele af Forsvarets slidte kaserner via et offentligt privat samarbejde.

Han har særligt blik på nedslidte indkvarteringsbygninger for værnepligtige og professionelle soldater, samt kontorbygninger - bygning af en type, som pensionsselskabet allerede driver. Værksteder og hangarer derimod har Pensiondanmark-direktøren ikke mod på at overtage.

– Vi vil kun gøre det, hvis vi kan rive ned og bygge nyt, eller hvis det giver mening økonomisk at renovere dem. Det er en investering, som vi i forvejen har rigtig mange af. Vi bygger hovedsageligt nye kontorer og boliger fra bunden, men er også åbne for at opgradere eksisterende bygninger til 2023-standard, siger Torben Möger Pedersen til DR.dk.

Givet de rette omstændigheder melder pensionsselskaberne Danica og Velliv sig også klar til at investere i forsvarets bygninger

Også fra politisk hånd er der åbenhed for at prøve den nye model på forsvarsfeltet.

Både forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og forsvarsordførerne fra de to andre regeringspartier, Socialdemokratiet og Moderaterne, erklærer man sig åbne for tanken om at lade pensionspenge komme i spil for at sikre Forsvaret rimelige rammer.

Milliardregning

Ansvaret for løbende vedligeholdelse og nybygninger ligger hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Herfra medgav Mai-Britt Beith Jensen, chef for vedligeholdsafdelingen og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse de seneste tre år, for en måneds tid siden, at kasernerne er i stand, så det vil koste "koste milliarder og atter milliarder" at rettet op på forholdene. 

- Der har generelt været skåret ned på Forsvaret, og så har det været en politisk prioritering, om det var materiel, antallet af soldater eller bygninger, som var vigtigst. Posen med penge har været bestemmende, og der har simpelthen ikke været midler nok samtidig med, at der har været skaleret ned på antallet af ansatte. Så vi har faktisk haft svært ved at udnytte den ramme, vi har fået, forklarede Mai-Britt Beith Jensen dengang til Berlingske.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.16