23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Det første skridt mod bæredygtig akustik

Der er god grund til, at akustik indgår i bæredygtighedscertificeringen DGNB. Støj og dårlig akustik har hårdtslående og vidtrækkende konsekvenser for samfundet.

Af Morten Roar Berg, Concept developer og specialist i akustisk design

Desværre finder man stadig mange støj benægtere i byggebranchen og den brede befolkning. Men det skal ændres.

Allerede i 2013 skrev akustiker Jesper Bo Andersen artiklen ”Bæredygtig Lyd”, der mesterligt uddybede konceptet om bæredygtig akustik. Jesper må have været forud for sin tid, for akustik anses i stigende grad som en fuldt integreret del af et bæredygtigt byggeri. Bygninger med dårlig akustik har nemlig en lang række negative effekter på deres brugere, lige fra unødvendige forstyrrelser, alvorlige kommunikationsfejl, indlæringsproblemer, forhøjede stresshormoner, nedsat produktivitetsgrad, øgede antal sygedage og mere til (1). God akustik handler altså ikke bare om komfort. Det er et grundlæggende udgangspunkt for, at vi kan trives fysiologisk og psykisk i vores eget habitat.

Hvis man forestiller sig alle økonomiske omkostninger af konsekvenserne ved dårlig akustik sammenregnet, forekommer udgiften til akustiske produkter fuldstændig ubetydelig. Hvis besparelser kommer på tale i byggeprocessen, hvilket de jo ofte gør, er akustikken mange gange det første, der får kniven. Der er altså her et problem i, at ”kasserne” så at sige er adskilte. De økonomiske omkostninger ved at spare på akustikken tilfalder ikke direkte den organisation, der bærer ansvaret for investering i akustiske materialer.

Først og fremmest er problemet dog, at mange stadig ikke virkelig forstår og værdsætter vigtigheden af bæredygtig akustik. For bare et par uger siden deltog jeg i et eftermiddagsseminar med en højtstående akademiker indenfor arbejdsmiljø området. Hun havde ikke meget andet end latter til overs for vigtigheden af akustik på menneskers velbefindende og helbred. For hende var lyd jo ikke andet end et signal, vi mennesker opfatter og kan reagere på. Med andre ord benægtede hun fuldstændig de fysiologiske effekter af støj på trods af, at de gradvist bliver klart videnskabeligt påvist (2). Hun kunne selvfølgelig anerkende farerne for høreskader, men selv her anså hun farerne for overdrevne. Desuden benægtede hun pure validiteten i nye undersøgelser, der belyser effekten på mental udvikling hos teenagere med tidlig høreskade (3).

Læs også: Hvor slemt kan det være, det er jo bare lyd

Selvom det er muligt at pege på mange praktiske og strukturelle problematikker i byggeprocessen, der spænder ben for bæredygtig akustik, tror jeg personligt, at uvidenhed er langt den vigtigste. Mange personer fastholder stadig en sejlivet tro på, at akustik og støj ikke er meget andet end luksusproblemer. Selv højtstående personer med magt og indflydelse indenfor byggebranchen.

Som lyd og akustik entusiast undrer det mig til stadighed, hvordan aspekter af et byggeri som visuel æstetik, lysindfald, funktionalitet og meget andet anses som selvfølger, der integreres i den tidlige designfase af et byggeri, mens akustikken må vente til meget andet er besluttet og fastlåst. Måske er mere vidtrækkende lovgivning og kontrol den eneste måde at nærme os bæredygtige akustiske forhold på. I min optik ville det dog give mere mening, hvis akustikken i fremtiden blev anset som en selvfølgelig og velintegreret del af enhver byggeproces. Men før den fremtid kan muliggøres, er det første skridt mod bærdygtig akustik stadig, at vi må omvende de sidste støjbenægtere.

Læs også: Dårlig akustik er dårlig arkitektur

--------------

(1)                      
Seddigh, Aram et al.: ” The effect of noise absorption variation in open-plan offices: A field study with a cross-over design“ Journal of Environmental Psychology, Elsevier, 2015, Vol. 44, P. 34-44,.

Woloshynowych, Davis et al., “Communication patterns in a UK emergency department”, Ann. Emerg. Med., 2007, 50(4), p407-413.

Shield, B.M. and Dockrell, J.E.: “The effects of environmental and classroom noise on the academic attainments of primary school children.” Journal of the Acoustical Society of America 123(1), 2008, p. 133-144.

Evans Johnson:, “Stress and Open-Office Noise.” Cornell University, Journal of Applied Psychology, 2000, vol 85, no. 5, p779–783

Hodsman Paige: “Sound Design – How good acoustics supports growth.” Leesman review, issue 17, 2015.

(2)
Basner, Mathias et al.: ” Auditory and non-auditory effects of noise on health.” The Lancet, 2014, volume 383, Issue 9925, p. 1325-1332.

(3)
Lee, Yune et al: “Differences in Hearing Acuity among ‘Normal-Hearing’ Young Adults Modulate the Neural Basis for Speech Comprehension”, eNeuro.  ENEURO.0263-17.2018, 2018.

Saint-Gobain Ecophon A/S
Hammerholmen 18E
2650 Hvidovre
Hvidovre Kommune
Danmark
CVR nummer: DK67147413
P nummer: 1002245906

Send til en kollega

0.078