23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Pædagogiske byggesten fra nedrivning får nyt liv i cirkulært byggeri

Mursten fra Jydsk Pædagog Seminarium i Aarhus får nyt liv i Ressourcerækkerne i Ørestaden i København.

Flytningen af pædagoguddannelsen i Aarhus N til det splinternye VIA University College i Ceres Byen har efterladt det gamle pædagogseminarium fra 1980’erne tomt på Skejbyvej 29. Til fordel for byens fortsatte befolkningsvækst skal der i stedet bygges boligkarréer i fire og seks etager.

Det er nedrivningsvirksomheden Kingo A/S, der fjerner det gamle seminarium, som skal være jævnet med jorden til nytår. Renoveringen er en del af Aarhus Universitets Masterplan for den fysiske udvikling af Aarhus Universitet, og det er A. Enggaard, som står for den omfattende opgave.

”Der vil i alt blive bygget 750 lejligheder, som bliver et mix af ejer- og lejeboliger, og vi forventer at være færdige om fire år. Dog vil de første lejligheder allerede være indflytningsklare om to år,” fortæller Peter Aagaard, som er projektleder i A. Enggaard.

Hvorfor ikke genbruge murstenene?

Murstenene i facaden er rene og i god stand – så hvorfor ikke genbruge dem? Det er præcis den tanke, som den miljøansvarlige byggekoncern Lendager Group har haft. Koncernen, som har specialiseret sig i bæredygtigt byggeri, er netop i gang med et større byggeprojekt i Ressourcerækkerne i Ørestaden i København, som bliver Danmarks første boligområde opført af materialer fra forladte boliger og industribygninger.

”Vi skabte os et overblik over, hvem de store spillere på markedet inden for nedrivning var. Her faldt vi over Kingo, som viste sig at have en sag, hvor vi kunne genbruge murstenene,” siger Søren Brauer, BSc i Design & Innovation i Lendager Group.

Murstenene fra det gamle pædagogseminarium skal bruges i en ny teglfacade i det cirkulære byggeri, hvor de får fint selskab af mursten fra bl.a. Carlsberg Byen. Stenene lægges ind efter en farveplan, så æstetikken sikres.

Optimisme omkring cirkulær økonomi i fremtiden

Kigger man på avisernes overskrifter inden for byggebranchen, er der ingen tvivl om, at begrebet ”cirkulær økonomi” er det nye sort – eller grøn... Selvom branchen og politikerne har store ambitioner for cirkulær økonomi, er det en anden sag at praktisere det. Faktum er, at nye byggematerialer i langt de fleste tilfælde stadig er billigere end brugte, hvilket i høj grad modarbejder de grønne ambitioner, da prisen i sidste ende vægter højest. Men måske er der alligevel ved at ske fremskridt på området. Det mener Søren Brauer fra Lendager Group i hvert fald:

”Jeg tror, at det bliver nemmere at genbruge byggematerialer i fremtiden. Som Ressourcerækkerne viser, er vi allerede godt på vej. Det er en konsekvens af vores måde at leve på. Vi har bevist, at det kan lade sig gøre både økonomisk og fysisk, og hvis vi kan, så kan andre også.”

Det er NREP og Arkitektgruppen, der står for det nye byggeri i Ørestaden. Lendager Arkitekter under Lendager Group har tegnet projektet.

Byggeriet består af 29 rækkehuse og 54 lejligheder i etagehusene. På tagene af rækkehusene opføres taghaver og på etagehusene placeres solceller. I kælderen etableres bilparkering samt depotrum og cykelparkering.

Kingo Karlsen A/S
F.L. Smidths Vej 17
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK21791733
P nummer: 1001783308

Kontaktperson

VRO
Vibeke Reimer Olsen
Analytisk koordinator
+45 25169161 vro@kingo.biz

Send til en kollega

0.078